Начало закон и ред Източват НОИ с фалшиви болнични, има задържани

Източват НОИ с фалшиви болнични, има задържани

383
0

Известният пловдивски ортопед д-р Георги Кръстев е бил задържан заради схема с фалшиви болнични листове. Спрямо него са повдигнати две обвинения – за измама и документни престъпления. В момента той е освободен под парична гаранция от 30 хиляди лева. Това стана ясно на брифинг на полицията в Пловдив с участието на заместник-районния прокурор на Пловдив Румяна Зайкова – Калеева, шефа на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев и Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура – Пловдив.

Доктор Кръстев дълги години беше председател на пловдивската лекарска колегия (БЛС), а в момента е неин секретар.

Престъплението е извършено чрез съставянето на болнични листове с невярно съдържание. Фалшивите документи са издавани от лекарска комисия.По случая има и други задържани.

Източването на крупната сума от Националния осигурителен институт (НОИ) с фалшиви болнични, са разкрити при операция на Икономическа полиция в Пловдив. За 1 година са извадени 117 болнични и са изплатени болнични в размер на 76 000 лева. Единият от обвиняемите е регистрирал фирма в Харманли, като целта на създаването й е да се използват служители за източване на НОИ. Назначил е на трудов договор 10 човека, на които е обещал високо заплащане. След това бизнесменът се срещнал с лекар от Пловдив, който е шеф на ортопедична лекарска комисия.

„Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите – от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София“, обясни наблюдаващият прокурор. Според свидетели по делото, цялата дейност на въпросната ортопедична комисия е под въпрос. „В случая е по-трудно да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото болничен“, коментира прокурорът. Предприемачът , който е упражнявал професията „болен“, е получил 53 900 000 лева под формата на болнични. Сумата, преведена към работниците е 76 000 лева. Всички тези пари са били преведени по микросметки, а след това той ги превеждал в собствената си сметка. Фирмата дължи 60 000 лева към фонда за социално осигуряване.

Лекарят и бизнесменът ще бъдат обвинени за издаване на документи с невярно съдържание. На всички са извадени болнични листове за максимален период от време, а именно 180 дни.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук