Начало Култура.бг Музеят на хумора и сатирата в Габрово вече разполага със съоръжения за...

Музеят на хумора и сатирата в Габрово вече разполага със съоръжения за хора с двигателни увреждания

357
0

От средата на август 2020 Музеят на хумора и сатирата в Габрово разполага с две нови съоръжения за хора с двигателни увреждания и е вече напълно достъпен.
Новите придобивки позволяват на хора в инвалидни колички да достигат до всички нива в Музея, което отговаря на една от основните цели, заложени в Националната стратегия за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания към Министерството на труда и социална политика, а именно „Осигуряване на равни възможности за спорт, отдих, туризъм и участие в културния живот“. Всичко това се случва благодарение на проект, реализиран с финансова подкрепа на Агенцията за хора с увреждания. Отпуснатата субсидия възлиза на 25 500 лева.
Преносимият и компактен стълбищен робот на италианската компания KSP ITALIA е подходящ за почти всички видове инвалидни колички, има високо ниво на сигурност и дава възможност на посетителите с двигателни увреждания да достигат до всяка точка в разчупената архитектура на сградата.
Вертикалната платформа Liftboy на австрийската компания Ленер Лифттехник има товароподемност до 240 кг и дава възможност на посетители с инвалидни колички да имат достъп до конферентната зала на Музея, в която ежегодно се провеждат редица събития, като представяния на книги, филмови прожекции, творчески и образователни ателиета и др. На това ниво предстои да бъде изградена и нова постоянна изложба, посветена на габровския хумор. Платформата не изисква присъствието на асистент, което осигурява максимална свобода на движение. С подобряване достъпността на конферентната зала, разполагаща със сто места и техническо обезпечаване, залата може да се превърне в предпочитано място за специални събития за хора с двигателни увреждания.
Проектът допълва и надгражда предишни два: първият е осъществен през 2007 и включва изграждане на асансьор и рампи за достъп; вторият, реализиран през 2016, е за изграждане на санитарно-хигиенно помещение, пригодено за хора в инвалидни колички и за повиване на бебета.
Целият екип на Музея на хумора и сатирата вярва, че 100-процентовата достъпност на сградата ще осигури достъп до съвременно изкуство и култура на хора с увреждания, осигурявайки им емоционални, интелектуални и социални преживявания и косвено ще спомогне за промяна на обществените нагласи спрямо тях, повишаване толерантността и зачитане на основните им човешки права. Надяваме се и творци, дизайнери, изследователи и производители на сувенири с увреждания да проявят интерес за активна работа с нас, възползвайки се от възможността за безпроблемен достъп до всяка точка на сградата.
Проектът е осъществен в съответствие с българските законови наредби и отговаря на европейските практики в сферата на достъпността на архитектурната среда за хора с увреждания.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук