Начало География.бг Офроуд в природен парк „Странджа” – има ли нарушения? (ВИДЕО)

Офроуд в природен парк „Странджа” – има ли нарушения? (ВИДЕО)

334
0

Сигнал за офроуд в река Велека, дрифтове във вода и запален автомобил в гората в Странджа вдигна на крак и бургаската екоинспекция, която два поредни дни проверява сигналите. Природният парк е използван често от туристи за бивакуване и навлизане в защитения природен парк с високопроходими автомобили, посочва NOVA.

Представител на „Зелена Странджа” случайно се натъква на група туристи с високопроходими автомобили, организирали си уикенд в Странджа. Владимир Димитров става свидетел на офроуд маневри в чистите води на река Велека, което го подтиква да заснеме случващото се

„Стана съвсем импровизирано, нашата група беше на поход, а докато почивахме, те ни направиха шоу. За да ни покажат колко са мощни джиповете и минават през всякакви терени. Да, там има път, но те не минаваха само по съществуващия”, разказа Владимир Димитров.

Случката се разиграва в местността „Тракийски лагер” в Странджа, част от защитена зона „Натура 2000”. Тя е предпочитана дестинация за много туристи. Разочарованието на еколога идва и от това, че системното замърсяване и липсата на морал в много от туристите представляват проблем за тези, които идват след тях сред дивата природа.

Няма нищо лошо в бивакуването сред природата. Лошо е, че когато някои от компаниите си тръгнат, след тях остават купища боклуци, които трудно се разграждат”, посочи Димитров.

Той публикува видео и снимки в социалните мрежи, които предизвикват реакция сред екоинспекторите и редица любители на горите.

„От видеоматериала се вижда, че джиповете преминават еднократно през реката. На вчерашната проверка не сме установили наличие на хора. Нямаше нито бивак, нито моторни превозни средства. Не сме констатирали нарушения на оказаното място. На територията на природен парк „Странджа” режимът, който е определен със закона за защитените територии, забранява бивакуването извън определените за целта места”, обясни директорът на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова.

Проверката обаче установява, че на това място съществуващ горски път пресича реката, а това не било необичайно. „Няма правна норма, която да забранява по горски път на територията на парк „Странджа” да преминават автомобили”, добави Иванова.

От екоинспекцията призоваха туристите да бъдат отговорни към опазването на природата в природния парк и да се възползват от нейните дадености по щадящ начин.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук