Начало закон и ред Подозират ВЕЦ-а в Кадиево за замърсената с манган вода на Брестовица

Подозират ВЕЦ-а в Кадиево за замърсената с манган вода на Брестовица

324
0

Мини ВЕЦ-ът край с. Кадиево, построен през 2015 година, не отговаря на екологичната оценка и одобрените проекти решения.

Това констатира проверка на междуведомствена комисия, назначена да провери дали има връзка между съоръжението и повишеното количество на манган във водата на село Брестовица.

Заради установеното през февруари замърсяване, РИОСВ забрани водата в селото да се пие и до днес тя се ползва само за хигиенни нужди.

По проект завиряването на водното огледало трябва да е на около 150 м след моста на селото, а то продължава километър нагоре, до помпената станция и стига до с. Йоаким Груево, установяват експертите от областната администрация, РИОСВ, Басейнова дирекция, ВиК, пожарната и община Родопи.

В голяма част от площта на водното огледало имало видимо заблатяване, изсъхнали дървета и растителност вътре в огледалото и по бреговете, както и явни гнилостни процеси. Участък от 500 м, непосредствено до Помпената станция, широк 100м е безотточен и в него също има изгнили дървета, паднали в реката.

Според инспекторите, по-високото ниво на водното огледало е причина и за целогодишното наводняване на единствената пътна връзка между двете части на с. Кадиево, която минава под жп моста.

„Това е грубо нарушаване на всички екологични норми и ако не се вземат спешни мерки, то има риск и за сондажа, който водоснабдява с. Кадиево“, коментира областният управител Дани Каназирева. До 20 дни ВиК трябва да изготви техническата експертиза и да установи причината за внезапното покачване на стойностите на мангана във водата.

Дани Каназирава обяви, че ако експертизите докажат видимите нарушения, тя ще сезира прокуратурата.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук