Начало География.бг Снимката на 25 август 2020 година – Видин

Снимката на 25 август 2020 година – Видин

478
0

100 години навършва днес баба Надежда Маринова от село Арчар, община Димово. В рода ѝ други дълголетници няма, а тя самата все още не може да повярва, че е достигнала достолепната възраст.

„Друг немаме от родата. Имала съм баба, ама не е била толкова… на кого съм се изметнала, не знам. Никак не съм вервала… да ми е казал некой… Това е много – 100 години, много нещо…“

Столетницата е родом от Арчар, но дълги години живее със семейството си в София. Работила е като санитарка, а след пенсионирането си се връща в дунавското село и започва да се занимава с градинарство.

На празника си баба Надежда очаква внуци, правнуци и праправнуци. От кметството също ще дойдат да я поздравят. Всички в селото много ѝ се радват, каза Веселина Аспарухова от администрацията:

„Баба Надежда е много печена, тя си работи още по градината, плеви, не може да търпи едно стръкче тревичка. Реже си ябълки, реже си смокини, да си ги суши за зимата. Има силен дух и ние много я уважаваме, и сме щастливи, че имаме такъв човек в селото.“

От кметството в Арчар са купили торта, за останалото на празника са се погрижили близките на баба Надежда.

Обмисля се удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на септември.

Доклад с такова искане ще бъде внесен от Министерството на здравеопазването в Министерски съвет утре. Това съобщи ресорният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Здравната система ще издържи натиска на заразата с короновирус, дори заболеваемостта да се повиши, каза още здравният министър.

Във Видин група момчета с велосипеди блъснаха жена на централния площад в града.

Жената е със счупена ръка след като колелото на едно от децата  я затиснало. Районът е предпочитан от велосипедистите, заради подходящия за бързи скорости терен, разказаха очевидци.

Цветен светещ надпис посреща във Видин. Арт инсталация, подарена от местната неправителствената организация „Инър Уийл клуб“, беше открита в крайдунавския парк.

Цветният светещ надпис с името на Видин беше представен от Ася Пешева.

Библиотекари от Видин и областта се обучаваха как да реставрират книги. Ателие за превантивна консервация и реставрация на книги ще бъде създадено в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин.

За това ще съдейства д-р инж. Искра Цветанска, преподавател в Университета по библиотечни и информационни технологии, която запозна в кратък курс библиотекари от областта с методите на  превантивна консервация и малка реставрация.

Учебната година трябва да започне нормално при всички мерки за неразпространение на вируса. Това каза за Радио ВИДИН акад. д-р Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според акад. Петрунов, носенето на маски от учениците няма да е решение- задължаването на децата да носят маски ще бъде неразбория, която няма да реши проблема“, каза той. Учителите обаче задължително трябва да носят.

Важно е да се вземат мерки за засилване на вродения имунитет, но само ако човек е абсолютно здрав, каза за Радио ВИДИН акад. д-р Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него ранното ваксиниране срещу грип тази година би помогнала да се създаде кръстосан имунитет и да увеличи възможността да бъде победен коронавирусът.

Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Въвеждането на електронна рецепта се очаква отдавна в нашите среди, защото ще реши много проблеми. Това каза за РВд Рени Стефанова, фармацевт и собственик на аптеки във Видин.

Нормализират се посещенията в лекарските кабинети, медицинските центрове, лабораториите, съобщиха от Районната здравноосигурителна каса във Видин след извършените плащания за медицински дейности през юли.

Районната здравноосигурителна каса преведе общо 545 413лв. за болнична помощ, оказана на територията на област Видин през месец юли, съобщават пресцентъра й.

Работниците по чистотата във Видин ще са в ремонтирани помещения вместо във фургони.

Всички фургони, които досега се ползваха от хората в звеното по чистота  във Видин са заменени с подходящи помещения, съобщиха от местната управа. Днес с нова придобивка се поздравиха работниците от 2-ри район, който обхваща жилищен комплекс „Бонония“ и кварталите „Акджамия“ и „Кумбаир“.

Общинският съвет във Враца даде зелена светлина на проект, който е от стратегическо значение за здравеопазването на Северозапада.

На заседанието на местния парламент днес беше разрешено на Комплексен онкологичен център да надстрои Лъчелечебния център. Управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов е посветил на тази мечта повече от 2 години и половина.

Врачанският окръжен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета от районните магистрати в града под Околчица.

Тя е за Н. Ж. от с. Страхилово, община Полски Тръмбеш. Мъжът е обвинен в това, че при условията на продължавано престъпление за времето от 1 до 3 юли т. г. чрез мобилно приложение е установил контакт с осемгодишно момиче с цел създаването на порнографски материал.

Седем проби за COVID-19 са взети за изследване през изминалото денонощие във Враца, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Тестовете са направени на контактни лица на вече потвърден случай от град Козлодуй.

На 26 август 2020 г. се навършват 70 години от обявяването на Мездра за град.

Кръглата годишнина ще бъде отбелязана от Община Мездра с празнична програма през периода 6-22 септември, която включва поредица от културни и спортни прояви. 


След петото издание на „Опера на върховете – Белоградчишки скали“, жителите и гостите на Белоградчик ще имат нова възможност за среща с класическата музика.

Започна новият археологически сезон в некропола край видинското село Балей.

Разкопките се провеждат от екип, ръководен от д-р Георги Иванов и д-р Таня Христова, с консултант доц. Стефан Александров от Националния археологически институт с музей при БАН. Задачата на екипа ще бъде да продължи проучването на гробните структури от второто хилядолетие преди Христа, обясни д-р Таня Христова.

Учебната година в община Ружинци ще започне нормално. Това увери кметът, Александър Александров, като допълни, че се вземат всички нужни мерки за целта.

Завърши ремонтът на училището в Ружинци.

IMG_7679

Покривът му вече е основно припокрит и с това е решен най-големият проблем на училището, коментира кметът на общината, Александър Александров.

Нормализира се обстановката в Ружинци и районът, след като вчера привечер там премина силна буря , съпроводена и с градушка. За нея сигнализира кметът, Александър Александров.

Екип на Радио ВИДИНbnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук