Начало закон и ред Чистят АМ „Струма“ от боклуци и лекарства

Чистят АМ „Струма“ от боклуци и лекарства

245
0
default

През септември започва отстраняване на фармацевтични отпадъци, оставени под АМ „Струма“.

То ще бъде извършено от фармацевтичния завод „Балканфарма“ АД, като решението е съгласувано с Министерството на околната среда и водите.

Целта е осигуряването на чиста и безопасна среда за жителите на Дупница.

Припомняме, през август 2019 г. пожар повреди колоните на моста на новопостроената магистрала край Дупница, а ремонтът им струваше около 1,6 млн. лв.

След пожара екоинспекциятан в Перник издаде заповед за отстраняване на отпадъците, които „Феникс Дупница“ съхранява в общински и държавни имоти, които не са отредени за тази цел.

Изображение 493518
Изображение 493516

Проверка е установила, че фирмата складира неправомерно боклуци и на други съседни имоти, собственост на държавата и на община Дупница. Проверката установила, че наистина извън регламентираните площадки дружеството трупа боклуци и на съседни терени под моста на АМ „Струма“, където избухна пожарът през август 2019 г.

На 11 септември 2019 г., РИОСВ отново издава предписание за отстраняване на отпадъците заради опасност за увреждане на околната среда.

Изображение 493514
Изображение 493512

Въпреки че „Феникс Дупница“ е почистила някои от терените, на останалите три имота – два общински и един държавен, са останали 5654 кубика полиетиленови чували с лекарствени блистери и изрезки. Дружеството обаче твърди, че боклуците не са негови, поради което няма да ги чисти. От фирмата заявиха, че отпадъците са собственост на общината и обжалваха заповедта в съд. Магистратите обаче я потвърдиха, след като извършена експертиза показала категорично, че лекарствените опаковки са собственост на „Феникс Дупница“, която има договор с фармацевтична компания да приема блистерите за рециклиране.

news.bg; rodng

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук