Начало Новини.бг Заразата с COVID-19 в Дом „Възраждане“ дошла от близки на потребителите

Заразата с COVID-19 в Дом „Възраждане“ дошла от близки на потребителите

184
0

Вероятната причина за разпространението на коронавирусната инфекция в дом „Възраждане“ в Русе се дължи на контакта между домуващите и техните близки, особено в случаите, когато близките им не ползват лични предпазни средства – това се посочва в доклад на Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ в крайдунавския град, изпратен до Окръжната прокуратура, съобщават от прокуратурата.

Огнище на заразата в социалното заведение бе обявено на 23 юли тази година, като до момента 96 са диагностицираните с коронавирус. От тях 86 са възрастни потребители, като осмина починаха, а 66 вече са излекувани. Десет души бяха заразени от персонала на дома. От тях шестима са излекувани, а други четирима са под домашна изолация.

От Окръжната прокуратура в Русе информират, че е приключила проверката в социалното заведение по прокурорската преписка, образувана на 3 август т. г. по указание на Върховната административна прокуратура.

От там информират, че инспекторите от РЗИ в Русе са дали предписания да се извършва редовно проветряване на стаите в дома за възрастни хора „Възраждане“ и да се спазват стриктно противоепидемичните мерки на министъра на здравеопазването. Проведен е и инструктаж на директора на дома, съобразен с индивидуалните условия в социалното заведение.

При последващите проверки инспекторите от РЗИ са установили, че дадените предписания се спазват стриктно и ситуацията е овладяна. Извършва се щателна дезинфекция, носят се лични предпазни средства от персонала.

Прокуратурата е преценила, че не са налице основания за намеса от нейна страна и е прекратила преписката.

30 заразени се лекуват в болници в областта

Трийсет пациенти с COVID-19 се лекуват в болници в Русенско. Осем от заразените са от областите Разград, Силистра и Търговище, съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град.

От там уверяват, че няма повод за безпокойство, като лечебните заведения са обезпечени с легла, кадри и предпазни средства.

Активните случаи на коронавирус в област Русе са 56, като от тях 22-ма души са настанени на болнично лечение.

Най-много пациенти са приети в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“ в Русе – съответно 13 и 10. В Белодробната болница се лекуват шестима, а един е настанен в многопрофилната болница в град Бяла.

За последното денонощие трима души в областта са дали положителен тест за Covid-19, при общо за страната 203 случаи.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук