Начало Култура.бг Международен музикален фестивал „Варненско лято“ Програма за 28 август

Международен музикален фестивал „Варненско лято“ Програма за 28 август

290
0

Международният музикален фестивал “Варненско лято” e първият музикален фестивал в България, който е основан през 1926г. във Варна.

Почти преди 100 г., непосредствено след официалното откриване на Морските бани на Варна през 1926г. – първия SPA център в морския град, емблематични личности от тогавашното варненско общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите в страната народни музикални тържества, които впоследствие се превръщат в най-големия Международен музикален фестивал в България.

Получил национален и международен престиж, днес Фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на музиката.

Девизът на първите организатори „да се обединят най-добрите музикални сили на страната“ намира своето продължение и развитие в популяризирането на българската музикална култура в програмирането на Фестивала. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на „Варненско лято“.

Много вълнуваща ще е срещата на сцената на изтъкнати български и европейски изпълнители след периода на принудителна изолация.

В три поредни вечери заедно ще музицират артисти, представители на различни генерации. Публиката ще чуе шедьоври на класическата камерна музика и ще се срещне с легендарни творци като пианистката проф. Милена Моллова, която чества своята 80-годишнина с концерт, посветен на клавирното творчество на Бетовен.

В програми, посветени на Бетовен, Чайковски, на немската и австрийска музика, публиката ще се наслади на майсторството на част от елита на младата българската генерация инструменталисти, сред които блестят имената на ярки дарования с кариери по света. Специално от Франция пристига цигуларката Лия Петрова, от Германия Асен Танчев (пиано), от Виена Марина Димитрова (цигулка) и Лиляна Кехайова (чело), от САЩ Даниела Щерева (цигулка), от Испания Румен Цветков (виола), от Германия Борис Недялков (чело), от Франция Александър Сомов (чело). Ще чуем и утвърдени имена от световните сцени като пианистката Емануела Пиемонти (Италия), виолистите Разван Поповичи (Румъния), Владимир Менделсон (Холандия), Марта Потулска (Полша), кларинетиста Илиян Илиев (Ню Йорк), както и челистите Антон Никулеску (Румъния) и Рудолф Леополд (Австрия).

Пожелаваме на посетителите на концертите незабравими моменти с магията на класическата камерна музика!

Марио Хосен – артистичен директор

Симфонична и камерна музика
28-08-2020
10:00  –  Градска художествена галерия

Международен симпозиум и Вечерен концерт I

10:00 – 12:30
Симпозиум „Творческият процес през погледа на композитора, диригента и интерпретатора“ I
Модератор: Ирена Гъделева
Лектори: 
Найден Тодоров – Интегрално изпълнение на симфониите на Бетовен
Милена Моллова  – Интегрално изпълнение на клавирните сонати на Бетовен
Марио Хосен  – Интегрално изпълнение и запис на цигулковите
сонати на Бетовен


Концерт 19:00
Серенади с шедьоври на камерната музика I
Концерт, посветен на 250-годишнината на Бетовен

Бетовен – Клавирно трио ре мажор, оп.70 №1 Geistertrio
Изпълняват
Милена Моллова – пиано
Марио Хосен – цигулка
Александър Сомов – виолончело

Бетовен –  Клавирен квартет оп.16
Изпълняват
Хориа Михаил – пиано
Марина Димитрова – цигулка
Владимир Косяненко – виола
Лиляна Кехайова – виолончело

Бетовен – Струнен квинтет ми бемол мажор оп. 4
Изпълняват
Даниела Щерева – цигулка
Марина Димитрова – цигулка
Румен Цветков – виола
Марта Потулска – виола
Милан Каранович– виолончело

varnasummerfest.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук