Начало Новини.бг Вълчев: Затворените училища са по-опасни за децата от пандемията

Вълчев: Затворените училища са по-опасни за децата от пандемията

252
0

Пандемичната ситуация ще продължи почти през цялата следваща учебна година. Затова трябва да се осигури защита здравето на учениците. Това стана ясно от брифинг на просветния министър Красимир Вълчев за новата учебна година.

Всички страни са изправени пред това предизвикателство, подчерта той. Никоя европейска държава няма да вземе крайните ограничения за според него. Няма да има затваряне на образователния процес.

Хибриден учебен процес не е вариант. Това е труден вариант за реализиране. Учителят не може да работи в две педагогически среди едновременно. Затова ще се учи чрез подход на превключване. Стремежът е да няма загуба на учебно време. Ще се ползва опитът за електронна среда.

При определен брой заразени в регион ще се обявява епидемична обстановка и учебният процес ще превключва в електронна среда. Засега, по думите на министър Вълчев, учебната година стартира присъствено. Няма да има взаимодействие между паралелките.

Предложили сме избираеми мерки, подчерта той. Всяко училище ще споделя свои мерки, защото не навсякъде всичко е приложимо. Веднъж седмично родителите ще се уведомяват за епидемичната ситуация в училище. Годината ще бъде трудна, убеден е министърът.

Балансът между правото на здраве и правото на образование е труден, изтъкна той. Затворените училища ще нанесат повече вреда на децата от пандемичната ситуация, по думите на Красимир Вълчев.

Дете със симптоми ще бъде отделяно от другите и родителите ще бъдат незабавно уведомен, за да го заведат на лекар. При заразен учител ще се уведомява РЗИ.

Следващата седмица в Народното събрание ще се гледа на второ четене законът за училищното образование, където също законодателно се уреждат теми за старта на учебната година.

Над 15% от децата имат проблем с ежедневното посещение на училище заради безотговорност на родителите. 15 лева на час става ставката за учителите за допълнителни часове и консултации. Ще се разработи и възможност за дистанционно обучение. Едва ли ще може да се стартира с тази форма още в началото на учебната година. Вълчев се надява да се избере присъствената форма на обучение.

16% от родителите искат дистанционно обучение заради притеснение за здравето на децата им. Обмислят се компенсации за родителите на деца, за които няма място в детска градина за задължителната предучилищна за 4-годишните. Темата е обсъдена и с премиера Бойко Борисов.

Да не се превъзнасяме по онлайн обучението, съветва Вълчев

Да не се превъзнасяме по онлайн обучението, съветва Вълчев

Учебната година започва присъствено с готовност за превключване към е-обучение

С най-висока публична възвращаемост са средствата за образование, категоричен е Красимир Вълчев. Затова трябва да се увеличават средствата за предучилищното образование.

Заместник-кметът Тодор Чобанов обеща да се подпомогне всяко дете да има достъп до предучилищно образование. Той призна, ще има деца, които все още не могат да се класират в детски градини. Затова СО приветства решението да се компенсират родителите, чиито деца не са класирани в детска градина. Те ще получат левовата равностойност, която държавата дава за деца в детската градина. Ще има гарантиран достъп за децата със СОП. Амбицията на СО е догодина всички 4-годишни да бъдат обхванати в предучилищна подготовка.


Диляна Панайотова – news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук