Начало Култура.бг Програмистка, която облича дървета, взе наградата „Шевалас“

Програмистка, която облича дървета, взе наградата „Шевалас“

336
0

Архитект Петър Петров също получи статуетката на прочутия швейцарец

Сърцатата жителка на квартал „Изгрев“ Стоянка Пенчева заслужи наградата „Люсиен Шевалас“ за обгрижван​ата от нея градинка пред блока.  След дълго прекъсване отличията за активна дейност и заслуги към парковото дело и зелената система в Пловдив бяха раздадени отново. Възраждането на наградите, които носят името на знаменития швейцарски ландшафтен архитект Люсиен Шевалас, чието дело е Цар-Симеоновата градина, стана по идея на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.  

 „Засаждам предимно цветя циганчета и ниска растителност. Всички, като видят градинката, се чудят как това е възможно в „Изгрев“. Известно време ме нямаше и малко беше увехнала, но с повече грижи се оправи“, разказа Пенчева, която е програмистка по професия и се грижи вече 10 години за образцовия кът пред блока си на ул. „Босилек“ №4, 6 и 8. И призна как преди години дори сама оплела пуловери и облякла дърветата с тях, за да не измръзнат.

Призът в категория за фирми/автори на проект за паркоустройство

отиде при „Вип Гардънс“ с ландшафтен архитект Петър Петров.

  Той подчерта, че призът е доказателство за  подкрепата на Община Пловдив и възможност за умножаване на зелената система на града.

Наградата, която архитектът и Станка получиха, представлява скулптура на Шевалас от бронз, изработена от Цвятко Сиромашки. „Голяма част от парковете в Париж са изградени от Шевалас, а в Пловдив идва по молба на Алеко Богориди. Идва за кратко в града под тепетата, но така го заобичва, че остава тук до смъртта си. Архитект е и на Княжеската градина“, напомни Цвятко Сиромашки. Награди плакет получиха фирми, работещи в сферата на паркоустройството и зелената част на града. 

Връчването на приза  се възражда по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Тя е присъждана само веднъж по времето на Славчо Атанасов, но следващата администрация не продължи традицията.

Идеята на Стаменов е наградите да станат ежегодни

и в тях да се включат и предложения на съседните общини.

„Щастлив съм, че в един къс период от време се събраха участници – както фирми, така и съграждани. Убеден съм, че делото на Шевалас ще бъде възродено и Пловдив ще бъде един прекрасен, зелен, цветен град“, заяви Стаменов.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров добави, че едва ли има пловдивчанин, който да не е свързан емоционално с тази градина: „Ние сме респектирани от делото на Шевалас и сме длъжни да съхраним и умножим направеното, като станем по-добри стопани. 

Конкурсът е възобновен по повод на 180 години от рождението на Люсиен Шевалас и 142 години от създаването на първата пловдивска обществена градина.  

Яница Марова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук