Начало закон и ред Красимира Филипова: Прокурорите в България се подчиняват единствено на закона

Красимира Филипова: Прокурорите в България се подчиняват единствено на закона

293
0

Заместник-главният прокурор Красимира Филипова участва дистанционно в закрито заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията и върховенството на закона към Европейския парламент в Брюксел.  

В срещата от българска страна участваха още вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова и др.   Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България. Акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.   В разговорите участваха и представители на Европейската комисия, на Венецианската комисия към Съвета на Европа и на други европейски институции. 

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук