Начало История.бг 28 август: Ден на 13-те поименни безсмъртни българи

28 август: Ден на 13-те поименни безсмъртни българи

249
0

На тази дата, през 1943 г. умира Цар Борис Трети. На 28 август 1993 г., по повод 50 години от кончината му, за първи път е прокламирана от Ваклуш Толев идеята за изграждане на Дом – светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи. За първи път Денят е отбелязан през 1998 г.

Листата на 13-те безсмъртни българи е утвърдена, съгласно Решение на Общински съвет на гр. Велики Преслав, от 28 януари2003 г.

Това са:

Цар Борис Трети – Обединител,

BASA-3K-7-342-28-Boris III of Bulgaria.jpeg

Хан Аспарух,

Asparukh of Bulgaria.JPG

Княз Борис – Покръстител,

Борис потушава бунта на болярите, автор: Николай Павлович
Покръстването на българите, Миниатюра от Ватиканския препис на Манасиевата летопис

Цар Симеон – Просветител,

Симеон в хрониката Мадридска Скилица
„Българският цар Симеон – Основоположникът на Славянската литература“ (1923), картина от цикъла „Славянска епопея“ на чешкия художник Алфонс Муха

Св. Климент Охридски – Азбучник,

St Clement of Ohrid, Last Quarter of XIV Century, St Mary Perivleptos Church, Ohrid Icon Gallery.jpg
Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.

Св. Йоан Рилски – Покровител,

Ioann Rylsky.jpg
Икона на Свети Йоан Рилски с житийни сцени

Считан е за най-великия] български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан „земен ангел“ и „небесен жител“

Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Войн,

Saint-Evtimiy-of-Tarnovo-statue.jpg

Видинският митрополит Йоасаф Бдински, съвременник на това събитие, дава следната характеристика за него: „Стана велико агарянско нашествие и се извърши пълно разорение на този град с околностите му“. Според Григорий Цамблак църквите са превърнати в джамии, а свещениците са изгонени и заместени с „учители на безсрамието“. 110 видни търновски граждани и боляри са убити, но патриарх Евтимий е помилван и изпратен на заточение в областта Македония (днешна Тракия), вероятно в Бачковския манастир[. Предполага се, че е починал там през 1402 – 1404 г. От това време Търновската патриаршия престава да съществува, българската църква губи независимостта си и е подчинена от Константинополската патриаршия.

Патриарх Евтимий е канонизиран за светец и паметта му се почита на 20 януари.

Отец Паисий – Будител,


Първа страница от оригиналния ръкопис на Паисий на „История славянобългарска

Васил Левски – Икона на българската свобода,

Последната фотография на Васил Левски, направена в Букурещ след общото събрание на БРЦК 1872 г., по която е издирван от турската полиция.
Последната фотография на Васил Левски, направена в Букурещ след общото събрание на БРЦК през 1872 г., по която е издирван от турската полиция.
  • Ако спечеля, печеля за цял народ — ако загубя, губя само себе си. — до Панайот Хитов, писано през март или април 1868 г.

Баба Тонка – Майка на безстрашието,

Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам да носят българското знаме със златния лъв!

Княз Александър Батенберг – Съединител,

Alexander I of Bulgaria by Dimitar Karastoyanov.jpg
По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г

Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений,

Портрет от 1912 г. Източник: ДА „Архиви“
Портретна снимка на българския поет Пенчо Славейков (1866-1912). С надпис на гърба: На неговите най-обичани Боян и Дора [Габе]. 22.08.1912 г.

Художественото произведение най-първо се цени за своята вътрешна стойност и хармония, тоест единството на формата със съдържанието“ Пенчо Славейков

Ванче Михайлов – Войн на оскърбените българи.

Vancho Mihaylov1.JPG

„Македонски въпрос има само от Берлинския конгрес насам. “
„Нека запомним и се съобразяваме и за в бъдеще с факта, че загубата в 1913 и в 1918 година за българщината е по-малка от тая в 1944 година.“

Иван Михайлов поема ръководството на ВМРО в труден за организацията, и за българското националноосвободително дело в Македония, момент. На практика той превежда организацията в периода между двете световни войни, провеждайки на практика българска национална политика в Македония. Ето как характеризират личността и дейността на Михайлов, американската и английска преса през този период:

… Той е вдъхнал нов живот в революционната организация и неговото име е станало прочуто из цяла Югоизточна Европа. Той е станал една легенда. – Чикаго дейли нюз. 1928.

… Фактът е, че ВМРО остава най-мощната революционна организация в света. Тя е ръководена от един тричленен комитет, на който Михайлов „некоронования крал на Македония“, като понякога той е наричан шефът … Той е повече от един лидер. Той въплъщава един идеал. Той въплъщава духа на македонската свобода … Днес Михайлов държи в Европа едно положение на извънредна важност, защото изглежда, че в негова сила е да избере между мир или война на Балканите.

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук