Начало Култура.бг Крепостта Цари Мали град – окъпана в оперна музика и светлини

Крепостта Цари Мали град – окъпана в оперна музика и светлини

233
0

Софийската опера и балет се готви за най-новия си фестивал „Портал на два свята“ който ще се проведе на късноантичната крепост Цари Мали град. Твърдината е разположена на хълма Св. Спас над село Белчин,едва на 15 км от град Самоков. 

Фестивалът ще се проведе от 29 август до 7 септември и се очаква да привлече многобройна публика. Още в сутрешните часове на съботния ден старинната крепост ще се превърне в уникален декор на оперния спектакъл „Янините девет братя“ от българския композитор Любомир Пипков.

Спектакълът се осъществява по идея на режисьора Пламен Карталов в търсене на нови исторически места, свързани с легендарни оперни сюжети.

Цари Мали град представлява римска крепост и укрепено селище от IV век. Археологическите проучвания показват, че комплексът престава да изпълнява отбранителни функции след 578 година. Но твърдината е била използвана и през ранното средновековие.

Непосредствено пред северната стена бяха разкрити и реставрирани останките на три последователно изграждани християнски храма. Туристите могат да разгледат и музейните експозиции  в  реконструираните до покрив кули на северната стена.

До обекта можете да стигнете със специален фуникуляр, който сам по себе си е атракция. Но ако искате да се разходите и да се насладите на красивата природа, ви препоръчваме еко пътеката, която тръгва от село Белчин и отвежда до малкия въжен парк, обособен непосредствено пред комплекса Цари Мали град.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук