Начало География.бг Маршрути за уикенда: Да видим църквата в Павелско, построена за 40 дни...

Маршрути за уикенда: Да видим църквата в Павелско, построена за 40 дни и нощи

276
0

Ловната дружинка и отборът по хандбал са гордостта на красивото родопско село 

Павелско е най-старото село в Долен Рупчос. То се намира в подножието на Родопите, веднага след Хвойна, а природните му красоти са притегателни за много туристи. Често тук наемат къщи за гости, вместо да отсядат в по-скъпите курорти Пампорово и Чепеларе, които се намират само на двадесетина километра.

Павелско е с надморска височина 728 м и площ от почти 60 кв. км. Заселено е от бегълци от село Борово през 1660 година. През 1834-та жителите получили позволение от турския султан да издигнат собствена черква. Имало обаче уловка. Храмът трябвало да бъде построен за 40 дни. Заради силната си вяра местните успели да  направят чудо – вдигнали църквата за определения срок. Разрешението за строеж представлява ферман, написан на персийско-арабски език, който и до днес се пази в архивите на църквата „Свети Спас“. Именно от храма тръгнала и образователната дейност в региона. Чак десетилетия по-късно селото се сдобива с първото си светско училище – ОУ „Цар Симеон I“, което е построено върху бивше турско гробище. А този месец отбелязват 188 години от създаването му.

Народното читалище „Алеко Константинов“ е едно от най-старите в Средните Родопи. Читалището все още е център на духовния живот, към него има смесен хор за родопски песни, група за хумор, клуб на краеведа, сдружение „Павелски родолюбец“, сдружение на занаятчиите.

Тъй като децата нямат обособена спортна зала, се тренира главно в двора на училището или по поляните. Въпреки липсата на условия местният отбор на няколко пъти е бил  републикански вицешампион по хандбал. Много от младежите впоследствие влизат в националния отбор, а дългогодишният вратар Васил Пиндев е гордостта на селото.

В това кътче земен рай са разпръснати и няколко по-малки храма. Гората наоколо е истинска природна забележителност, има издигната ловна хижа. Доскоро можело да се нощува и в хижа „Пашалийца“, която обаче вече е частен имот.

Прочута е ловната дружинка в Павелско. През зимата е позволено да се отстрелват зайци и диви прасета. Забранени за улов са мечките, сърни и елени, вълците и лисиците. Контролът е строг, а нарушаването на правилата води до сериозни санкции.

Всяка година на Възнесение Господне в Павелско се организира голям родов събор. 

Паулина Гегова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук