Начало Село.бг Големите села в Родопите умират, но ето какво неочаквано нещо се случва...

Големите села в Родопите умират, но ето какво неочаквано нещо се случва в малките ВИДЕО

221
0

Преди време стана ясно, че големите села в Родопите умират, но в малките се случва нещо неочаквано. Все повече гурбетчии предпочитат да инвестират в ново строителство… на село, но близо до Кърджали.

„Наблюдава се такава тенденция. Търсят парцели в селата около Кърджали. Видели са как живеят хората на Запад, а и някои вече не харесват това хаотично строителство във „Възрожденци“, което нерядко се оказва и некачествено. Дори в Панчево, където има проблеми с водата в летните месеци, се строи“, казва собственик на агенция за недвижими имоти, цитиран от 24rodopi.com.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 11.1--350.JPG

Панчево е само на няколко километра от Кърджали и именно близостта до града е една от причините много хора да предпочетат да живеят тук.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 11.2--350.JPG

„Строи се масово, издигат се големи и просторни къщи. Селото се разраства“, твърди Йълмаз Мустафа, който в момента работи усилено за строежа на новия си дом.

„Тук въздухът е чист, хубав изглед има. Младите и те са мераклии да живеят в къща. Продават апартаментите и идват тук да живеят. Селото се разраства“, обяснява Йълмаз и допълва, че до голяма степен това се дължи и на изселниците, които също предпочитат да живеят на спокойно място, каквото е родното им село.

„120 семейства бяха, но се изселиха. Отидоха и пак се върнаха. Тук живеят пак, повече им харесва, по-свободен е и животът“, казва жителят на Панчево.

Младите от селото работят в чужбина, а припечеленото влагат в тухли и бетон.

„Повечето млади работят в чужбина. Дъщерята е в Белгия от 12 години, синът е в Германия“, разказва Йълмаз.

Още по темата, във видеорепортажа:

konkurent.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук