Начало Спорт.бг Дебютанти най-бързи в бягането от НДК до Черни връх

Дебютанти най-бързи в бягането от НДК до Черни връх

286
0

Шестото издание на маратона приключи успешно за Петър Борисов и Мария Николова

Двама дебютанти грабнаха титлите в 14-ото издание на скоростното изкачване от НДК до Черни връх.

Състезанието по планинско бягане, известно още като „Витоша рън“, отново бе част от големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития събраха хиляди приятели на планината тази неделя на витошкия първенец.

Участниците в бягането стартираха точно в 9.00 ч. от НДК преди Моста на влюбените и поеха по изнурителния 18-километровия маршрут до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация.

При мъжете пръв на витошкия първенец пристигна Петър Борисов. Тримата с Ивайло Атанасов и Александър Василев бягаха почти рамо до рамо до Голи връх, но преди последната височина Борисов усили темпото и финишира далеч пред другите за 1.49:11 ч., на 13 минути от рекорда на трасето. Втори, с 1.52:52 ч., на 2 минути след шампиона завърши Ивайло Атанасов, който преди месец спечели 100-километровата обиколка на Витоша. Бронзът бе за Александър Василев с 1.55:50 ч.

Това ми бе първо участие в изкачването на Черни връх и съм повече от щастлив с победата си днес. Тръгнах по-спокойно, чувствах се много уверен още в началото, но не бях наясно с особеностите на трасето. Догодина ще атакувам и рекорда, вече съм наясно с темпото по цялото разстояние“, каза шампионът Борисов, който е роден в Русе. В момента той студент в Софийския университет и е национален състезател по спортно ориентиране.

При жените също дебютантка грабна победата. Мария Николова финишира за 2.07:10 ч., което бе седмо време от всички завършили 195 участници. Среброто бе за Анна Стефанова с 2.29:40 ч., а бронзът за Каролина Калибацева с 2.31:43 ч. Шампионката е национална състезателка по гребане, представителка на клуб „Електрон“ София. „За първи път участвам тук. Трасето ми допадна, по принцип не стартирам в подобни бягания, още по-малко планински, но сега реших да се пробвам и ето, че дори победих. Това вероятно ще ме накара по-често да стартирам в тези изпитания. Иначе съм състезателка на скиф, но често участвам и на двойка скул,“ заяви веднага след финала щастливата шампионка.

На върха Националният туристически събор отбеляза 125-ата годишнина на туристическото движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов, тъй като през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души от Народния театър в центъра на София към Черни връх. С особен интерес хилядите изкачили днес витошкия първенец проследиха изпълненията на мъжка вокална група „Вежен“ от Тетевен.

За втора поредна година най-бързите можеха да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха. Организаторите отново се включиха в инициативата „Нека пазим планината и да не оставяме боклук след себе си“.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук