Начало Доктор.бг Министър Ангелов: Нека всеки ден показваме на българските лекари и сестри колко...

Министър Ангелов: Нека всеки ден показваме на българските лекари и сестри колко много значат за нас

253
0

„Нека всеки ден да подкрепяме българските лекари и българските медицински сестри, всеки ден да им благодарим, всеки ден да им показваме колко много значат те за нас, за да има живот“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на откриването на изложбата „Добрата дума лекува“ във Военно-медицинска академия. Събитието е част от Националната кампания на Българския лекарски съюз срещу насилието над медици.

Изложбата извежда на преден план историите на пациентите, които са оздравели, получили са добро. Целта е да покажем колко важно е доверието на обществото в лекарите и в здравната система. Това отбеляза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Фотографиите тук отразяват доброто, което правят нашите лекари и което е в сърцата на пациентите. В нито една от тези снимки обаче няма да намерите онзи съкровен миг на контакта между лекар и пациент, който остава магия. Точно в тези моменти лекарите изпитват едно неописуемо чувство на сила и благодарност. Виждал съм много сълзи в очите на хората – и от добро, и от лошо. Това, което трябва да кажем днес е, че лекарите, освен герои, дори свръхсъщества, каквито очакват да бъдат всички, са просто обикновени хора, със своите мисли, със своите чувства и със своите проблеми. Те са хора с големи сърца и, както казва един велик хирург – проф. Станишев – лекарят има сърце на любяща майка. Такива са лекарите, които аз познавам, такива са и сестрите, които познавам“, подчерта още проф. Ангелов.

„Нашата професия има едно съществено качество, което я отличава от всички други – това е милосърдието. Милосърдието, това е самарянското отношение към болния, това е разбирането към неговите проблеми“, посочи началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

На събитието присъстваха още представители на Управителния съвет на БЛС и членове на съсловната организация, г-жа Дора Пондалова – родител на успешно трансплантиран пациент, медици и професионалисти по здравни грижи, както и актьорът Владимир Карамазов – лице на кампанията срещу насилие над медици.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук