Начало География.бг Петиция настоява да се спре строителството на 300 метра от морския бряг...

Петиция настоява да се спре строителството на 300 метра от морския бряг и в ПП „Странджа“

239
0

В протестна подписка природозащитници настояват да се спре строителството на 300 метра от морския бряг и на цялата територия на Природен парк „Странджа“. Забраната да важи до приемане на Общ устройствен план на Царево и План за управление на парка. Пeтицията набира енергия в интернет, като за няколко дни са се подписали над 3 300 души. Тя ще бъде внесена утре в Народното събрание и в ресорните министерства.

Ако сега не реагираме, може би до края на годината няма да остане незастроено място по южното Черноморие, обясняват организаторите на петицията. Марта Георгиева допълни:

„Преди да бъде приет Общ устройствен план на Царево да се спре това застрояване, което е в много по-голяма степен дори от предвиденото в плана, който беше отхвърлен именно, защото предлагаше огромно застрояване на вече бетонираното ни море“

Сред другите искания са екоминистерството да възложи изработване на Общ устройствен план на Природен парк Странджа, който да не допуска строителство в него.  Земеделското министерство пък да преустанови сечта на държавни гори до приемане му, както и да сложи бариери срещу преминаването на джипове и коли там. 

Настоява се също компетентните институции да премахнат всички незаконни строежи на територията на община Царево, включително и недовършените, загубили разрешение за строеж сгради, за да се освободи ландшафта от увреждащия бетон.

Емблематичен строеж в региона – символ на недоволството, според Марта Георгиева е изграждането на вила в природната забележителност Корабите край Синеморец. 

Подписката ще продължи и след връчването й на институциите.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук