Начало Новини.бг НОЩ НА СБЛЪСЪЦИ В СОФИЯ: Десетки ранени полицаи и протестиращи

НОЩ НА СБЛЪСЪЦИ В СОФИЯ: Десетки ранени полицаи и протестиращи

263
0

Около 60 души са арестувани снощи

Сериозна ескалация на напрежението в центъра на София.  56-тата вечер на антиправителствени протести премина под знака на ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция.  Има десетки ранени и от двете страни.

Ситуацията се разигра малко след 21 часа на площад „Независимост“. Бомби, бутилки с вода, дори и колела, и павета полетяха срещу сградата на бившия Партиен дом, където имаше плътен кордон от жандармеристи.

Униформените вдигнаха щитове и заеха отбранителни позиции.  Първоначално нямаше ответна реакция, но малко след 22 часа ситуацията се изостри още повече.  И се наложи полицията да разпръсне протестиращите в две групи. На място беше докарано и водно оръдие, което обаче не беше използвано.

По последни данни има над 100 ранени полицаи в деня на протестите, а около 60 души са арестувани след сблъсъците пред бившия Партиен дом.

Малко след 1 часа през нощта, полицията даде и извънреден брифинг за ситуацията. „Това, което се случи беше дълъг маратон от масови безредици. Бяха организирани протестни действия, на които дойдоха хора по своето убеждение и се опитаха да изявят своето свободно мнение и своя протест. За съжаление дойдоха и много хора, чиято единствена цел беше да провокират напрежение. Тактиката в целия ден и въобще във всичките тези протестни действия беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращите с риск за живота и здравето на полицаите. Има пострадали, за съжаление, и от протестиращите и от полицаите, но когато се призовава за нарушаване на обществения ред, за бунтове и за ескалация на напрежението се стига до ранени хора, ранени българи и от двете страни”, обяви на него заместник-директорът на столичната полиция комисар Антон Златанов.

„Призоваваме към разум от утре натам, но подобни действия няма да се търпят повече”, заяви още той.

NOVA;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук