Начало Новини.бг Президентът: Бягството няма да ви спаси от позора

Президентът: Бягството няма да ви спаси от позора

264
0

„Уважаеми народни представители, бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън. Аз няма да коментирам това напускане, но то е показателно за липсата на диалог и защо хората са на улицата“. С тези думи започна обръщението си в Народното събрание президентът Румен Радев, след като управляващото мнозинство демонстративно напусна пленарната зала и в нея останаха само депутатите от БСП и ДПС. 

„Ако НС бе упражнявало по-силен, пълноценен контрол върху изпълнителната власт, сега нямаше да има порочно изхарчени милиарди, мастити олигарси, пълни с валута шкафчета и пълни с гневни хора улици. Ако НС се бе вслушало в призивите и ветата за недопускане на лобистко законодателство, сега нямаше да бъде с такова намалено доверие и щеше да влияе много по-конструктувно върху обществените процеси“, смята президентът.

„Има и нещо още по-разочароващо от загубата на доверие и то е загубата на достойнство, защото парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя. Никой в тази зала не се осмели да зададе дори един въпрос при доклада на главния прокурор“, критичен бе Радев. Той очаква парламентът „да не влиза повече в ролята на обслужващ персонал“ на Бойко Борисов, да не подменя обществения дневен ред и да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова Конституция и ВНС. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората, подчерта държавният глава.

Радев смята, че оставките са неизбежни. Когато станат факт, аз ви призовавам да предотвратите всякакви опити на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира зад експертен кабинет, който няма да бъде нищо повече от марионетка на сегашната власт, заяви той. Президентът настоя депутатите да не гласуват предлаганите промени в Изборния кодекс, защото са недопустимо отстъпление от демократичните завоевания през годините. „Ако претендираме, че сме демократична държава, не можем да решаваме политически въпроси с полицейски методи, не можем да рискуваме да има ескалация на напрежението. Политическите въпроси се решават с политически средства и когато доверието е окончателно загубено е ясно какви са средствата – оставка“, категоричен бе президентът.

„Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост, воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метеж и бунт. Този, който сее разделение и агресия. Заради който се разнасят бесилки и ковчези, заради който се поругават институциите в страната“, заяде се с президента Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя отново даде заявка за свикване на ВНС и нова Конституция. Според нея нямало условия за предсрочни избори.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук