Начало Новини.бг Програмираният ход на ДПС

Програмираният ход на ДПС

381
0

Преди няколко дни, когато ДПС след дълго мълчание огласи позицията си по водевилната партенка на ГЕРБ за нова Конституция и ВНС, мнозина противници на режима на Борисов реагираха с облекчение. Видите ли, Доган обезсмисли идеята, не дава нужните гласове и се обяви против днешното управление. Редица анализатори, както и президентът обаче предупредиха, че се разиграва театър с хитър ход за запазване на статуквото, който напълно устройва сегашната власт. И се оказаха прави. 

Карадайъ потвърди вчера тези опасения, като се обяви за експертен кабинет в рамките на сегашния парламент. Това именно е спасителната формула на задкулисието начело с Борисов и Пеевски. Чрез нея властта ще се опита да спаси себе си, да докрета до редовните избори, които да изманипулира и спечели зад паравана на някакво анонимно шестмесечно управление, пак дирижирано от тайната коалиция ГЕРБ-ДПС. 

Експертен кабинет означава премиер, неотговорен пред никого, освен пред олигарсите, които са го сложили. Това е любимата формула на ДПС. Друг да носи отговорността, а те в сянка да дърпат конците. Или ГЕРБ трябва да си остане на власт и да си носи политическата отговорност, или „експерти“ и нови избори.

Точно обратното искат хората.

Хората на улицата искат обратното на статуквото, защитавано от ДПС. Затова протестират – не това мнозинство в НС да си сложи нов кабинет и да готви нови избори, да влачи чували и да плаща на ръка; а предсрочни избори и служебно правителство на президента, което да организира и гарантира честен и прозрачен вот. Такъв няма как да има, ако кадрите в сегашните структури и институции, както и правилата не бъдат сменени. Няма и грам съмнение, че Доган и партията му работят за продължаване на настоящата система на крадене, заради която десетки хиляди са по площадите. 

Показателно е, че Карадайъ не каза и дума за корпоративния модел, наложен от Доган и Пеевски и упражняван от Борисов, ГЕРБ и патриотите. Не каза защо именно Пеевски не присъства на откриването на новата парламентарна сесия. Това е ДПС – винаги да е по-хитро от останалите и да се възползва от всяка ситуация. Пеевски, твърдят, купува хора и от БСП. Ходовете му обаче са като програмирани и лесно могат да бъдат разгадани. Приказките за някаква загриженост за държавността и срещу „войната на институциите“ с искането на оставки, вкл. и на президента, са прах в очите на публиката. Врътките им са повече от ясни! Уж са срещу всички, за да прикрият с кого играят, както винаги са правили.

Дали Борисов ще се „възползва“ от офертата на ДПС – ще видим. Макар че тогава ще лъсне съвсем, че подава оставка след свалено доверие от тайния партньор във властта, който отново казва кой ще кара влака. Мнозинството, което скандира „Оставка“ обаче не го интересува какво иска точно ДПС. То разбира много добре, че Доган и партията му са част от проблема и знае от коя страна на барикадата са. Затова – вместо да ни дава съвети, ДПС да готви обръчите за ревизия. След години на кражби е време да влязат на топло всички облагодетелствани от властта.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук