Начало История.бг Петър Стоянов: Съединението е първото общо българско дело, което е и най-успешно

Петър Стоянов: Съединението е първото общо българско дело, което е и най-успешно

202
0

„Актът на Съединението е първото общо българско дело. Всички български граждани по онова време застават под знамето на Съединението. Нека си спомним, че дори по време на Априлското въстание не всички българи са били съгласни с избухването на въстанието. Обратно – в навечерието на Съединението българският народ е единен, както никога“. Това заяви президентът ( 1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов по БНР по повод 135 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Той определи 6 септември като една от най-светлите и най-важните дати в новата българска история. „Съединението е вероятно най-успешната българска акция в най-новата ни история“, подчерта Стоянов. 

„Чрез една безкръвна революция, чрез един общонароден подем България увеличава своята територия от 63 на 96 хиляди квадратни километра“, подчерта Стоянов и напомни, че това е повече, отколкото в резултат на следващите 4 войни, които водим.

„Пловдивчани са били наясно – за да се обедини България, те е трябвало да дадат една болезнена жертва: правото да се наричат столичани. Преди Съединението цветът на българската интелигенция живее в Пловдив, след това обаче нещата коренно се променят“, изтъкна ролята на своите земляци бившият държавен глава.

Той призна, че аналогиите с днешния ден никак не са лесни.

„Тогава българската политическа класа е била съвсем наясно със своя национален идеал и не е имало никакво колебание“, каза още Стоянов. После подчерта, че тогава Русия е била против Съединението, но „българският народ за първи път разбира, че нашите национални интереси невинаги съвпадат с националните интереси на Русия, а това е геополитическо откритие. До Съединението в България не е позната думата русофоб, всички са русофили и това е съвсем естествено.“

Съединението поставя този толкова важен въпрос, който не е решен и до днес – отношението на българското общество към Русия, изтъкна Петър Стоянов.

„Това отношение, особено през последните години, се люшка от крайно раболепие до крайно отрицание. И двата подхода говорят за известен комплекс. Ние, българите, е крайно време да имаме едно ясно, сдържано и достойно отношение към Русия, в основата на което да стои осъзнатият български национален интерес“, призова още Стоянов. 

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук