Начало Новини.бг В Пазарджик: Тръгна петиция против обгазяването със свинска тор

В Пазарджик: Тръгна петиция против обгазяването със свинска тор

188
0

Будни пазарджиклии стартираха в социалните мрежи петиция против обгазяването на Пазарджик от свински фекалии. „Марица” следи проблема от дълго време. 

Последния залп от недоволството на жителите в областния център беше в средата на лятото, когато в продължение на седмици във въздуха на Пазарджик се носеше непоносима смрад от свински изпражнения. 

„Топката” бе изпратена до местната екоинспекция, чиято последваща проверка пък установи, че зловонията идват от наторени ниви от свинеферма в местност „Фазанарията” край града, обяви тогава директорът на РИОСВ – Пазарджик Костадин Гешев.

Експертите установиха, че собствениците на свинекомлекса по пътя за село Бошуля имат сключен договор с кооперация за наторяване на ниви. 

“Нямаме основание да санкционираме свинекомплекс, ако той работи нормално и не е допусната авария. При инспекцията не са забелязани разливи от торохранилището, нито други нередности”, твърди Костадин Гешев.

По думите му през годините имало много сигнали за неприятна миризма в района, но този път действително тя е по-силно усещаща се.

В предишни случаи е установявано изтичане от ямата, но то своевременно е прекратявано от оператора. Вентилационната система на фермата често разнася миризмата при ветровито време на километри разстояние, но това не е наказуемо, твърдят от РИОСВ.

Марица;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук