Начало Новини.бг Газът ще поскъпне взривоопасно

Газът ще поскъпне взривоопасно

237
0

Взривоопасно увеличение в цената на природния газ през октомври прогнозира експертът от Българския енергиен форум Христо Казанджиев. Безпрецедентно КЕВР остави без промяна цената на синьото гориво за септември въпреки исканото от „Булгаргаз“ 20-процентно поскъпване. През октомври цената ще се увеличи с 40% вместо плавно на два пъти от по 20%, прогнозира Казанджиев.

Само за миналата седмица цените на газа в Европа скочиха с над 20%.

Заради страх от протестите в опит да разредят напрежението Бойко Борисов и Теменужка Петкова спряха поскъпването на газа, заяви в интервю за ДУМА енергийният експерт Еленко Божков. Това обаче няма да спре повишаването на цената, което се налага заради новия договор с „Газпром“, обясни той.

Божков очаква още да се повишава и цената на тока за всички потребители.

Според него решението на министъра да спре процедурата е брутално нарушение на закона. „Единствено КЕВР е компетентният орган в България по отношение на цените на горивата, който наблюдава действията на „Булгаргаз“ за ценообразуване и спазването на правилата. Спирането на процедурата, което е в прерогативите на КЕВР, е лош сигнал към енергийния пазар“, смята Казанджиев. Въпреки че Петкова е принципал на „Булгаргаз“ в качеството си на министър, тя няма право за такова вмешателство в работата на дружеството, допълни експертът.

Казанджиев каза, че големият проблем е, че „Булгаргаз“ в момента работи на загуба, защото купува газа по-скъпо и го продава по-евтино. Обявяването на новия договор с „Газпром“ е създало очаквания, които не са били реални. Според Казанджиев намалението на цената на газа в годишен план е 15%, а не 40, както е било обявено тогава, защото това е било спад на стойността за даден месец. Той добави, че по новия договор цените на газа в България зависят от текущите цени на пазара и флуктуацията е осезаема. През лятото търсенето на газ намалява и е нормално цената да спадне, но през есента и зимата тя се покачва заедно с увеличаването на търсенето. 

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук