Начало История.бг 76 години от Деветосептемврийския преврат, който променя съдбовно България

76 години от Деветосептемврийския преврат, който променя съдбовно България

270
0

На днешния ден през 1944 година е извършен Деветосептемврийският преврат – насилствено завземане на централната и местната власт в България от опозиционната политическа коалиция Отечествен фронт. Това става през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година.

Паметна плоча в Банкя, България, с надпис: „Тук на 8 септември 1944 г. се състоя среща на партийния ремсов и ОФ актив от района на Банкя за завземане на властта на 9 септември 1944 г.“

Превратът е осъществен малко след обявяването на Съветско-българската война и при положение на частична окупация на територията на страната от Червената армия. Той е организиран набързо и е проведен от малка група младши офицери (общо в акцията участват около 450 души, в голямото си мнозинство войници, действащи по заповед) и включва завземането на няколко сгради в много ограничен периметър в самия център на София.

В резултат на преврата е свалено създаденото дни по-рано правителство на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт (ОФ), начело с Кимон Георгиев.

Кимон Георгиев.

Превратът започва в 2 часа през нощта на 9 септември с превземането на сградата на Военното министерство. Военният министър Иван Маринов застава на страната на преврата и издава съответните заповеди до Първа пехотна дивизия и Школата за запасни офицери. До 4 часа основните административни и комуникационни възли в столицата са поставени под контрол и политическите ръководители на преврата се преместват в Министерството на войната. В 6:25 Кимон Георгиев прочита по радиото кратка Прокламация към българския народ и обявява състава на новото правителство, одобрено малко по-късно с указ на регентите княз Кирил и Никола Михов

ОФ завзема властта в България с помощта на поддържащи го формирования на Българската армия, както и с подкрепа на партизаните от прокомунистическата Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА). Страната сключва примирие със Съюзниците и променя геополитическата си ориентация, като започва участие на тяхна страна във Втората световна война. След това важно събитие България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в обществото.

Снимка на Мирчо Разбойников /първия от дясно на ляво / и Кирил Хаджиев , който е командир на партизански отряд „Яне Сандански” в Петрич на 09.09.1944 г. / втория от дясно на ляво /

В официалните исторически източници на Народна република България събитието е наричано по различни начини – като въстание, буржоазно-демократична революция или социалистическа революция. Надделява мнението, формулирано от Георги Димитров: „Девети септември е всенародно въстание с дълбоко революционен характер… Не е буржоазно-демократическа революция, защото у нас няма феодални остатъци. Не е и народна революция, защото това значи буржоазна революция. Сега вървим по социалистически път, а не на 9 септември.“
Първите месеци на новото правителство са съпътствани от масов терор, извършван от комунистите, контролиращи вътрешното и правосъдното министерство. По нареждане на лидерите на комунистите Трайчо Костов, Вълко Червенков и Антон Югов комунистическата партия създава специални „тройки“, които систематично избиват хиляди, а на местно ниво се извършват и множество саморазправи. Според различни оценки до края на ноември са избити между 2 хиляди и 30 хиляди души. В средата на ноември Министерският съвет публично се обявява срещу саморазправите, но те не са прекратени на практика.

След 1989 г. в България събитието е определяно предимно като „държавен преврат“ – ограничено по обхват само до завземането на централната (държавната) власт, въпреки че поставя началото на поредица радикални промени, довели до установяването на тоталитарен режим в страната.

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук