Начало Село.бг Време е за гроздобер…и за вино

Време е за гроздобер…и за вино

203
0

Вече навлязохме в активния селскостопански период, през който се прибира реколтата. Както се казва в поговорката – който каквото е посял, това ще пожъне.

И разбираемо е в този очакван сезон на годината една от основните земеделски култури, която предизвиква сериозно внимание сред купувачите, да е гроздето.

Вече стартира кампанията по неговото предлагане на кооперативните пазари и тържищата в региона.

Активно бе търсенето и предлагането и на благоевградския пазар.

Независимо през какви периоди сме преминавали като народ, един от основните поминъци е бил и си остава лозарството, и съответно винопроизводството. Усилена е вече търговията на божествения плод, който в началото по беритбата, привлича своите верни почитатели. Въпреки че пролетно-летният сезон бе нестабилен от метеорологична гледна точка, лозята успяха да дарят плод, казва един от лозарите в санданско-петричкия регион. Цената за килограм от продукцията не е висока и запазва стойностите си от миналата година, твърди той.

Че този земеделски продукт, с митична стойност, си има верни почитатели, е безсмислено да го потвърждаваме. Според онези от нас обаче, които наистина поддържат традицията за собствено винопроизводството, настоящият период е с почти библейско очакване.

Радио Благоевград;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук