Начало Новини.бг Купуваме риба направо от лодката

Купуваме риба направо от лодката

176
0

Рибарите ще могат да директно да предлагат улова си на потребителите от лодката.

Наредба определя правилата за директните доставки

Пчелари могат да продават до 2 тона мед на година от своята продукция

Яйцата до потребителя – до 28 дни след снасяне

Прясна риба може да се купува директно от лодката, на кейови пристанища, от лодкостоянки и от рибовъдни стопанства. Това предвижда нова Наредба за изискванията за директни доставки от производителя на малки количества първични продукти и храни от животински произход качена за обществено обсъждане.

Разрешени за директна продажба са до 30% от годишния улов на прясна и охладена морска и сладководна риба, но не повече от 5000 кг годишно. Директни доставки да могат да се правят от производители до магазини и преработвателни обекти в рамките на административната област и съседните є по регистрация.

Продуктите, които ще се предлагат по този начин, са сурово мляко, пчелен мед и пчелни продукти, яйца от кокошки, пъдпъдъци и щрауси, прясна и охладена морска и сладководна риба, прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата, както и отстрелян едър и дребен дивеч или месо от едър и дребен дивеч.

Има обаче ограничение на количествата, които могат да се предлагат директно. При яйца от кокошки и пъдпъдъци таванът е 1000 броя седмично, а при щраусовите яйца – 40 броя седмично. Яйцата трябва да бъдат доставени на потребителя най-късно до 28 дни, след като са снесени.

Пчеларите пък могат да предлагат до 2 тона мед годишно, а таванът за млечните продукти е до 73 000 кг сурово мляко на година. За дивеча е предвидено ограничение до 10 броя годишно за едър и до 50 броя за дребен. Директна доставка на дивечово месо се извършва със специализирани транспортни средства или специално оборудвани контейнери така, че температурата на цялото месо да не надвишава 7°С за месо от едър дивеч и 4°С за месо от дребен дивеч. Месото не се замразява, пише още в наредбата. В документа са описани и изискванията към обектите, където ще се обработват различните продукти, както и местата, където ще могат да се предлагат продуктите.

Труд;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук