Начало Новини.бг НС прие окончателно задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните

НС прие окончателно задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните

178
0

Четиригодишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка. Това прие окончателно Народното събрание с промени в Закона за училищното и предучилищно образование.

Предучилищното образование за децата на 4-годишна възраст ще стане задължително най-късно до 2023 година. Според законовите промени, ако в дадено населено място са осигурени условия за осъществяване на обучението, което значи достатъчно места в детските градини за четиригодишните, то може да стартира и по рано. Според образователното министерство, задължителната детска градина ще помогне за преодоляване на обучителните затруднения чрез ранно интегриране на потребностите, ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие и отпадането им от образователната система.

От БСП са скептични, че това ще се случи. Според левицата образователната ни система все още не е готова да отговори на това предизвикателство. Депутатът Ирена Анастасова заяви:

„Ние не сме против пълното обхващане на децата. И ние основателно считаме, че няма как да въвеждаме задължителност и да казваме, че до 2023 година ще създадем условия“.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов заяви, че задължителната детска градина за 4-годишните деца ще бъде важен социален инструмент, „който трябва да осигури спокойствие на българските семейства така, че те да могат да правят това, което се нарича семейно планиране“.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че предучилищната възраст е ключова за детското развитие и въвеждането на задължителното образование на 4-годишна възраст е необходимост. Той коментира, че задължителният характер ще има положителен ефект.

БНР:РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук