Начало История.бг Начо Културата пред „Умно село“: Някои казват, че съм се оженил за...

Начо Културата пред „Умно село“: Някои казват, че съм се оженил за Стария град

338
0

„Начо Културата“, дълбоко уважаван кмет и творец на наситената с история част от града на тепетата, е главен герой в предстоящия епизод от поредицата „Умно село“ по Bulgaria ON AIR.

Лентата, която ще се излъчи на 13 септември от 19:30 часа, представлява уникална памет за човека, превърнал Стария град на Пловдив от архитектурен резерват, в духовен дом на творческата бохема от средата на XX век.

Само най-близките до него знаят цялото му име – Атанас Кръстев. Прозвището „Начо Културата“ всъщност е признанието, което кметът получава от хората. За никого не е тайна, че в продължение на 32 години Стария град е призвание, страст и лична съдба на легендарния пловдивчанин. Благодарение на него, посетителите днес могат да усетят и потънат в магическата атмосфера на един от най-старите градове в Европа, в който витаят духовете на писатели, поети, художници, артисти и музиканти.

Камерата на документалната поредица „Умно село“ успява да запечата кадри от 80-тия рожден ден на Начо през 2002 година. В паметния ден, кметът на древния град посреща под чардака на своя дом звездни гости като Димитър Киров, Крикор Азарян, Огнян Видев, Стефан Мавродиев, Мария Статулова и Дейзи Паси.

Във филма „Чорбаджи Начо на Стария град“, софийска и пловдивска интелектуална бохема чества не просто домакина си, а една невъзвратима с времето духовна атмосфера. Целият документален портрет на уважавания кмет е пропит с усещането за едно рядко срещано благородство и щедрост на духа. Запечатания с обектива на „Умно село“ спомен за живота и големите гордости на реставратора на древен Пловдив Атанас Кръстев – не пропускайте тази неделя, 13 септември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Мария Дуковскаaz-jenata.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук