Начало Новини.бг „Черноморски фар“ – един век хроника на Бургас и региона

„Черноморски фар“ – един век хроника на Бургас и региона

271
0

Тази година е юбилейна за „Черноморски фар“. Вестникът на Бургас и региона навършва 100 години. Преживял преврати, войни, режими, той продължава да отстоява журналистиката и публицистиката и във времена, които са трудни за хартиените издания.

Вече един век вестникът е прозорецът на бургазлии към случващото се в региона, оставя трайна следа в културната памет на десетки поколения, играе ролята на своеобразен документ за обществено-икономическия и социалния живот на Бургас.

Бургаският вестник „Черноморски фар“ навършва 100 години. Борис Канев, ученик от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – Бургас подготви специално за юбилея ни това видео. То е част от поредица, с която ще ви запознаем.Местният вестник оцелява, защото публиката има необходимост от него, вярва му и знае, че точно регионалната журналистика обръща внимание на местните проблеми. Вписан е в „Златния алманах на България“, издаден през 1942 година.

Днес „Черноморски фар“ продължава да пази традициите на доброто слово и да отстоява вековната традиция. На 11 септември, петък, екипът на изданието е подготвил няколко събития, с които ще отбележи годишнината:

* 11 часа – Откриване на изложба „100 години пазим традициите на доброто слово“

Улица „Александровска“, до площад „Атанас Сиреков“

* 11.30 часа – съвместно с Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Изложба от „Първи страници на вестника“. Детска работилничка за сглобяване на вестникарски шапки и лодки от вестници.

Улица „Алеко Богориди“ № 21

* 18.30 часа – Културен център „Морско казино“ – Изложба от „Съкровищницата на Фара“-картини на известни бургаски художници, зала „Георги Баев“.

Силвия ШАТЪРОВА – faragency.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук