Начало Новини.бг Националната служба за охрана отбеляза 141 години от основаването си

Националната служба за охрана отбеляза 141 години от основаването си

270
0

 „Националната служба за охрана охранява българската държавност и българските държавници – независимо от техните възгледи, техния партиен цвят; независимо от тяхното поведение и политика; независимо от отношението на хората към тях и на отношението на политиците и държавниците към хората. Това е нашата работа“, е заявил началникът на държавната охранителна служба бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите на НСО по случай празника на Службата. Това съобщиха от пресцентъра на НСО.

На церемония в централата на Службата в столицата и в условията на противоепидемични ограничения НСО е отбелязала 141 години от основаването си. На закритата церемония е присъствал президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководният състав на НСО, началници на Службата през годините, ветерани. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие на служителите на НСО е отслужил Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

Пред служителите на НСО бригаден ген. Емил Тонев е подчертал, че Службата не може да остане встрани от обществените процеси и трябва да се адаптира в условията на новите предизвикателства. „Без воля да променим сами себе си, трудно ще получим подкрепа отвън. Ясно заявявам, че воля за промяна има. Посоката също е ясна: модернизация и вътрешна трансформация на Службата; разнообразяване и модернизация на учебния процес; засилване на дисциплината, лоялността и мотивацията на състава; ясни и твърди принципи при кариерното израстване на сержантския и офицерския състав; не на последно място – утвърждаване на публичния авторитет и подобряване на публичния образ на Националната служба за охрана“, е заявил бр. ген. Тонев в обръщението си. 

Той е бил категоричен, че Националната служба за охрана има нужда от предвидима правна рамка. „Добър или лош, длъжни сме да спазваме и прилагаме закона какъвто е и ще продължаваме да го правим. Категорично не трябва да позволяваме Националната служба за охрана да бъде въвличана в каквато и да е политическа аргументация и ще се разграничаваме остро от всякакви опити в тази посока“, е подчертал още Емил Тонев.

В обръщението си началникът на НСО е откроил и постиженията на редовите служители на охранителната служба. Четирима от тях са били отличени с предметни награди за съществен принос, за проявена висока бдителност, професионализъм и бързина при изпълнение на служебните задължения. „Имаме поводи за гордост. През изминалата година наши служители спасиха човешки животи. Минахме през не една и две кризи. Научихме много уроци“, е заявил още началникът на НСО.

В приветствието си към служителите и ръководството на НСО президентът Румен Радев е заявил, че Службата е подложена на сериозни изпитания и на открити посегателства към целостта и същността й. „За тяхното преодоляване трябва ясно осъзнаване и ангажимент на политическата класа в посока на по-добра и адекватна на съвременните условия законова рамка, която да изчисти задачите, приоритетите, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО“, смята президентът.

По думите на Румен Радев е необходим и неотменим ангажимент на ръководството на Службата и на всеки служител, за да може НСО да се модернизира и да бъде на висотата на обществените очаквания. „Това означава ясна визия за развитие, ефективност в процесите на управление, на ресурсно осигуряване, на модела на ръководство, откритост на комуникацията, за да се гарантира прозрачност в дейността на Службата и високо доверие на българското общество“, е заявил държавният глава.

Президентът Румен Радев е поднесъл венец пред Паметния знак на достойно изпълнителите дълга си служители. По повод празника на НСО венци са били положени и от името на председателя на Народното събрание, на министър-председателя и на кмета на Столичната община.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук