Начало Култура.бг Учителят на Зико и Стефка изсвири „Мила Родино“ на Копакабана

Учителят на Зико и Стефка изсвири „Мила Родино“ на Копакабана

214
0

Стефан Григоров прави планове да поживее в Япония след последното си пътешествие до Щатите, Аржентина и Бразилия 

Бившият учител по музика и география в Спортното училище Стефан Григоров обиколи с китарата и акордеона си половината свят, докато цели континенти се гърчеха под COVID-19. За малко повече от два месеца 85-годишният пътешественик прекоси Съединените щати, стъпи за няколко часа в Япония, а след това до Аржентина и Бразилия. Маестрото е бил учител на олимпийските величия Стефка Костадинова, Стоян Делчев и Ваня Гешева. Преподавал е и на пловдивския кмет Здравко Димитров. Догодина планира за 86-годишния си юбилей да отиде до Япония, Сингапур, а оттам да се прехвърли по улиците на Австралия и Нова Зеландия.

Маестро Стефан още не може да си прости, че писал петица по география на Стефка Костадинова. „Беше най-умната ми ученичка, затова исках от нея най-много. Малко не й стигаше и й писах петица. После й видях бележника – всичко шестици, само по география – 5! Поисках й прошка”, разказва Стефан Григоров.

След последното си пътешествие до Щатите, Аржентина и Бразилия сега е на Хисар капия под камбанарията на църквата „Св. св. Константин и Елена”. Миналата година маестрото обяви, че ще е патриот заради Европейска столица на културата, и не направи дори едно задгранично улично турне. През ноември обаче в главата му се оформи план за завоюването на провинциална Япония. През 2020 г. трябваше да получи покана за Щатите от стария ми приятел -руснака Захари Засин. „От Америка ще отлетя за Япония. Там смятам да прекарам поне три месеца в малките провинциални градчета. Всеки ден ще се местя в друго градче и така няма да плащам за разрешително. Йените ще обръщам в долари на място”, правел планове Стефан Григоров. Оказа се, че си е правил сметката без COVID-19.

Който е запознат с митарствата му по света, го нарича „Панталей Пътник”. Изразът идва от празника на свети Панталеймон. В деня на светеца лястовичките се събират по жиците и започват да се стягат за Египет.

„Билетът ми за Щатите бе купен предварително още в края на миналата година. Излетях в края на февруари и стоях известно време във Вашингтон. После трябваше да летя за Токио. Стигнах дотам през Аляска. Не бях ходил в този град. В Япония обаче проблемите започнаха още на летището. Погледнаха ми паспорта и отсякоха: Ти си на 85 – връщай се! Не можеш да мръднеш в страната“, разказва пловдивският пътешественик. Така дишал японски въздух само няколко часа.

Върнал се обратно във Вашингтон. Веднага отишъл да посвири на децата от българското училище там. Щатите вече били спрели полетите си до Европа и Китай. Българите от Вашингтон му казали, че може да отиде в Южна Америка, защото там още няма коронавирус и още има полети. 

„Най-важното летище е това в Атланта. То е като разпределителен център за полетите към Латинска Америка. Оттам отлетях за Буенос Айрес. Там стоях дълго. Изсвирих и няколко танга с акордеона! Бях на най-дългия булевард в света – „25 май“. И на връщане реших да мина през Рио де Жанейро”, разказва той. Признава, че не му се тръгвало от Рио. Градът го шашнал с красотата си. Заради морето, малко му напомнял на Истанбул.

Настанил се в апартамент в един от стотиците 12-етажни жилищни блокове в града. Особеното при тях е, че в апартаментите се влиза през асансьор. „Всичките тези блокове са по един проект и асансьорът минава от първи до последен етаж през апартаментите. Няма стълбище – много ми хареса”, казва Стефан Григоров. Преди това дал на един свой познат в Бразилия 5000 долара да му намери място за настаняване.

Обиколил града надлъж и нашир. Живеел на километър от Копакабана. Изкъпал се на легендарния плаж. „Преди да се потопя във водата, изсвирих на бразилците „Мила Родино“ с акордеон“, разказва той. През своя незабравим бразилски месец обиколил всички музеи и паркове в Рио. Постъпил умно, като не влязъл в нито една фавела. Много харесал това, че приземните етажи на всички бразилски блокове имат стъклени прегради, които ги делят от улицата. Така спирали шума. В хълмовете на града има тунели, които напомнят на пловдивския.

Качил се и на хълма със статуята на Исус Спасител. И там изсвирил българския химн. „За мен най-красивият град, който съм виждал досега, е Рио! Ни Париж, ни Рим, ни Вашингтон!“, казва учителят ветеран от Спортното училище.

От Лос Анджелис до Истанбул  Кацнал в същия час, в който излетял

От Рио се върнал в град Фийникс в щата Аризона. Посвирил малко по улиците и тръгнал към Тампа във Флорида. Домакинът му го посрещнал с новината, че в града вече има 200 заразени. За да не зарази останалите в семейството, настанили пловдивския музикант в някаква благотворителна мисия на Протестантската църква. „Приказно място – голям салон на всички, спални с бани за всички. В салона имаше пиано и аз свирих на него. Дойде екип от местната телевизия да ме заснеме и го излъчиха“, реди спомени пътешественикът.

В Лос Анджелис осъзнал, че трябва да хваща пътя за Пловдив, когато отишъл при сина си. Там се качил в автобус на градския транспорт и видял, че освен шофьора не пътува никой друг. „Никакви хора, никакво движение! И аз трябва да стоя затворен само в стаята си. Появи се извънреден полет Лос Анджелис – Истанбул. Веднага се записах за него”, разказва Стефан Григоров. Излетял в 18.30 часа, минали над Гренландия и в Истанбул кацнали пак в 18.30 часа същия ден.

Тайната на дълголетието: Преди закуска – релаксация с музика

Музиката е една велика релаксация. Сутрин като стана и преди да закуся, свиря 15-20 минути на синтезатора. Ей така – за настроение. Така приемам първо духовната храна, казва маестрото. Тези дни 85-годишният пътешественик отиде да си подмени шофьорската книжка.

Лекарят изказал обосновано съмнение, че старият музикант не вижда добре. Като го прегледал, възкликнал: „Ти си като космонавт!“. „Не се наложи да му казвам, че за два месеца обиколих половината свят. Не е важно на колко си години по паспорт, а как се чувстваш. Млад съм и искам да видя още свят!”, обяснява пътешественикът.

Тръгнал да пътува преди 15-ина години, когато синът му от Щатите го поканил на гости. Не искал да му е в тежест и тръгнал с инструментите си. Оттогава знае, че във всеки американски град можеш да си купиш разрешение да свириш на улицата за 25 долара. Обиколил и 46 големи американски града.

„Синът ми е инженер, но в онези години загуби бизнеса си заради китайския дъмпинг. Казах му: Започни да правиш някаква храна – там никога няма да ни бият, защото вкусът им е различен от нашия”, спомня си Григоров. И бившият инженер открил пицария, която сега е много успешна. Съпругата му пътува с него само когато обикаля европейски страни. Двамата съпрузи са обиколили Испания, Италия и Франция.

Стоян Делчев правел чудеса на халките и в училище

Учителят по музика и география помни всичките си добри ученици. Един от тях е кметът Здравко Димитров. „Не беше като най-добрите, но бе много добър ученик. Запомнил съм го като много послушно момче. Каквото го помолиш – веднага ще го направи. Сигурно и сега като кмет е така”, разказва Стефан Григоров. Кметът често го кани с другия уличен музикант – инж. Щерев, да му свири, когато прави честване в представителната къща в Стария град. „Обича стари градски песни и италианските шлагери от 70-те години – „Оо, мами, мами, блу“, обяснява Стефан Григоров.

Любимият му ученик си остава Стоян Делчев. Пази като скъп спомен снимката, която са си направили двамата на абитуриентската вечер на бъдещия олимпийски шампион. „Няколко пъти съм го карал да ми показва в салона как ги прави тези чудеса на халките! Беше хем много умно момче, хем отличен спортист. Когато се върна от Олимпиадата в Москва, ми подари касета със запис на участието си там. Още я пазя”, казва музикантът. Съжалява, че толкова пътува в Съединените щати, но няма адреса на Стоян Делчев.

Росен Саръмов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук