Начало Село.бг Ще поскъпне ли хлябът заради лошата реколта?

Ще поскъпне ли хлябът заради лошата реколта?

300
0

Сушата в Добружда доведе до огромни загуби на стопаните

Сушата в Добружда доведе до огромни загуби на стопаните. Затова те поискаха годината да бъде обявена за форсмажорна. Над 120 добруджански производители внесоха подписка в областната администрация.  

Такива години е имало и друг път, но никой не помни бедствие с подобни мащаби, което да порази и пролетната, и есенната реколта. 

„Равносметката за настоящата стопанска година е изключително неприятна за земеделските производители. Имаше суша, слани, липсата на валежи, липсата на зимна влага“, заяви Валентин Василев, среден земеделски производител.

„26 000 дка с хлебно зърно бяха разорани още през май. Средният добив от пшеницата за област Добрич е 178 кг/дка, но не всички стопани могат да се похвалят с такъв резултат“, каза Валентин Вълчев, председател на ЗК „Зора – 95”, с. Малка Смолница. 

„Аз смятам, че има всички условия годината да бъде обявена за форсмажорна. Липсата на паричен ресурс и вътрешната задлъжнялост между фирмите неминуемо ще се отрази на фирмите, които продават торове, препарати, резервни части и селскостопански машини“, каза още Василев. 

Всъщност засушаване се наблюдава от 2-3 години насам, но в по-малка степен. От миналата есен в Добричко не е падал дъжд със стопанско значение и влага в почвата на практика няма. Изчерпани са и всички финансови ресурси.

Производителите са песимистично настроени и за новия стопански сезон. Миналата година по това време Валентин Вълчев вече е изорал половината си ниви. В твърдата, като изпечена глина земя днес не смее да пусне плуговете, защото се трошат, а инвентарът е скъп.

Фермерите заявяват, че не искат пари от държавата, а помощ като безлихвени или нисколихвени кредити и облекчения, за да могат да засеят отново.

Възможно ли е хлябът да поскъпне заради лошата реколта коментира в ефира на „Събуди се” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Световният съвет по продоволствие към ОНН даде прогноза за цените на храните в световен мащаб. Цената на брашното в момента във Франция, Германия и Италия се е вдигнала с 20 %. Цената в България се определя от международния пазар”, поясни тя. По думите й няма да се наложи да внасяме пшеница. Тя допълни, че по време на пандемията малките хлебопекарни затвориха. 

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук