Начало Новини.бг Йонко Иванов: Автошколите не са продавачи на пуканки

Йонко Иванов: Автошколите не са продавачи на пуканки

180
0

Планира се общонационален инструкторски протест в цялата страна

Предприемаме протестни действия спрямо ръководството на „Автомобилна администрация“ и искаме тяхната оставка, съобщи пред БНР Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. От съюза смятат, че ръководството в лицето на „милиционерско дуо“ е довело до „пълна неразбория в начина на обучение на водачите на МПС“, затова искат среща с премиера. Планира се общонационален инструкторски протест в цялата страна, чиято дата ще се уточни.

В момента в много райони на страната има по 50-80-120 души, които чакат за изпит, в последната година и половина не е назначен нито един председател на изпитни комисии, а недостигът на такива води до нови корупционни практики, за да могат хората да се явят на изпит, поясни Иванов в предаването „Преди всички“. Той коментира темата по повод публикувания за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори.

В дните, когато се пускат датите за изпит, всички изпадаме в нервна криза, за да вземем някаква дата за изпит, като че ли е ситуацията през 80-те години, когато се редяхме за банани и портокали преди Нова година“, заяви Иванов.

В две от наредбите са прокарани са лобистки интереси, които ще доведат до многократно увеличаване на цената на шофьорския курс, твърди Йонко Иванов. Според него тези лобистки интереси не са „в плюс нито на учебния център, нито на гражданите“. Промяната в цената на курса за B категория ще бъде „от порядъка на 400-500 лева, а за тежките категории –  от 700 лева“, смята Иванов.

„До момента разрешителното се даваше от Министерството на транспорта, сега се вкарват още 4 нови институции“, посочи той и определи като „скандално“ изискването учебна дейност да се регистрира като търговски обект. „Ние не сме нито продавачи на пуканки, на банички или на нещо друго, за да имаме търговска регистрация“, подчерта Йонко Иванов.

„Наредба 37 беше написана на тъмно“, категоричен е Иванов.

Това, което ще вдигне хората в страната – вкарва се още едно изискване: автомобилите да бъдат собственост на учебния център. При положение, че имаме 900 фирми, няма и 8% от всички тези, чиито автомобили да са собственост на учебен център. /…/ В момента има учебни центрове, които имат по 15-17 преподаватели с техни автомобили, те са си сключили договор, плащат си всички наемни отношения…“

В момента изпитващите обикалят по 20 минути с таблетите, за да хванат сигнал да проведат изпита, отбеляза още Йонко Иванов. По повод премахването на вътрешните изпити с мотива проводник на корупция той коментира:

„Сега не само че ще се махнат, а отново някой, който е любител на смартфоните, съответно да си пуска селфита, трябва да прави вътрешния изпит на тях, което нас много ни облекчава. Ние ще бъдем ОК – късаме хората, взимаме им парите, късаме хората, взимаме им парите. Никакъв проблем няма на този таблет да начукаме колкото грешки искаме. Ама абсолютно никакъв проблем няма.“

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук