Начало закон и ред 4 години ефективна присъда за Марешки

4 години ефективна присъда за Марешки

195
0

Лидерът на “Воля” и зам.-председател на 44-ото Народно събрание Веселин Марешки, е осъден на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване, постанови Варненският апелативен съд.

Присъдата е за рекет и изнудване. На Марешки му е наложена и глоба от 8 хиляди лева.

За Красимира Колева съдът постанови 3 години и половина по същото обвинение и да заплати глоба от 6 хиляди лева.

Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

„Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно“, заяви пред БНР лидерът на „Воля“ и добави: „За съжаление, в момент, когато държавата ни е обвинявана, че не осъжда корумпирани политици и олигарси, явно някой е решил като най-удобен момент да покаже моя случай и ми е сложена по най-безобразен начин тази, макар и временна присъда, колкото сега да излезе новината. Да кажат, че дори уж подкрепя правителството, а са му лепнали присъда“.

„Не съм извършил никакво престъпление и затова нямам никакво колебание и притеснение. В какво ме обвиняват де факто –  в това, че съм съдействал да се разруши една незаконна постройка – т.е. искал съм да се спази законът!“, посочи по-късно Марешки в позиция, изпратена до медиите от пресцентъра на „Воля“. Според него моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, „за да може в европейския доклад на 23 –ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар. олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива“. Марешки е категоричен, че адвокатите му ще обжалват в законовия срок.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук