Начало Вяра.бг Полагат мощите на двама светци в „Св. София“

Полагат мощите на двама светци в „Св. София“

239
0

Дарени са от папа Франциск на патриарх Неофит

Днес мощите на двама светци – свети Климент, папа Римски, и свети мъченик Потит – ще бъдат пренесени от сградата на Софийска митрополия до старинния храм „Св. София“.

Реликвите са дар на Негово Светейшество патриарх Неофит от папа Франциск. Те бяха донесени в София от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Пекорари още в края на месец февруари. Заради последвалата пандемия обаче беше осуетено тържественото им пренасяне в старинния столичен храм, което бе планирано за 25 март.

Свързахме се с Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска митрополия.

Това е един голям жест от страна на Ватикана

– да притежаваме частици от мощите на първите прославили се християни в нашите земи. Свети Потит е първият мъченик на Сердика, а Свети Климент е първият епископ на Сердика, станал впоследствие римски папа. Той е бил сподвижник на Светите апостоли Петър и Павел, а нетленното му тяло е открито от Свети Константин-Кирил Философ по време на мисията му при хазарите в Крим. Затова те ще бъдат поставени и оставени за поклонение именно в древния храм „Света София“. Тази размяна на свети мощи е една благодатна практика в общението между двете църкви, тъй като всички светци и мъченици, живели и прославили се преди разкола от XI век, са еднакво почитани и от католическата, и от православната църква“, уточни Негово Високопреподобие.

От 17,30 ч.

литийното шествие ще тръгне от сградата на Софийска митрополия

водено от Белоградчишки епископ Поликарп. То ще премине през центъра на столицата до храма „Света София“, където реликвите ще бъдат поставени в специално подготвени мощехранителници и ще останат за поклонение на богомолците. В храма към православните духовници ще се присъединят и католически духовници, водени от апостолическия екзарх монсеньор Христо Пройков. Там ще бъдат отслужени молебен и вечерна.

Утре, когато столицата ни чества празника на града, в храма по традиция ще бъде отслужена Света литургия, на която ще присъстват гости от Римокатолическата църква и представители на държавните институции.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук