Начало Доктор.бг Скоро на пазара ще има домашни тестове за COVID-19

Скоро на пазара ще има домашни тестове за COVID-19

199
0

„В първите 24 часа не може да се разбере дали детето е заразено с коронавирус или е грип. Има вече разработени и ще достигнат и до нашия пазар тестове на достъпна цена – от около 10 лева, с които в домашни условия ще се диференцира кой е вирусът, включително и за коронавируса. И това ще става бързо. Защото началните симптоми не са специфични и е важно такъв болен да бъде отделен, независимо кой е от респираторните вируси.“

Това коментира заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БНР.

Тези тестове ще са доста по-надеждни и по-бързи от сегашните бързи тестове. Те ще са достъпни още тази есен и у нас и родителите ще могат да си закупят, съобщи проф. Христова.

„След преболедуване намаляват антителата при пациентите и това се доказа. От друга страна, обаче, остават антитела и клетъчен имунитет, защото повторните случаи са с много малко симптоми, това важи и за децата“, обясни специалистът по повод началото на присъствената учебна година.

При всички случаи противогрипните ваксини са една защита срещу сезонните вируси, добави проф. Христова.

Според нея не трябва да драматизираме ситуацията със заразените в училищата деца и учители, но трябва да сме отговорни, защото Covid-19 е една респираторна инфекция, а тези инфекции много трудно се ограничават и се иска още по-строго спазване на мерките.

„Очаквани са процесите в училище със започване на учебната година, но от нас зависи какъв да е размерът на щетата. От възрастта на заболелите се вижда дали има заболели ученици, но не е редно да се дава информация и по професии за броя на заболелите“, коментира още тя.

По думите на проф. Христова това, че децата са преболедували други коранавируси преди, сега им създава кръстосан имунитет към Covid-19 и затова го преболедуват леко.

offnews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук