Начало Култура.бг 10 години от смъртта на художника Иван Кирков

10 години от смъртта на художника Иван Кирков

417
0

Иван Кирков – художникът, взривил статуквото през 60-те години, в предаването „Умно село“ по Bulgaria ON AIR

Споменът за артиста ще се излъчи на 20 септември

На 19 септември се навършват 10 години от смъртта на художника, чиито творби не веднъж са се превръщали в повод за разгорещена дискусия – живописецът Иван Кирков. Авторите на емблематичната документална поредица „Умно село“ успяват да нарисуват изпълнения с цветове портрет на тази ярка личност, която до края на своя жизнен път намира светлина там, където друг едва ли би могъл.

Интимно
Чинари
Без заглавие, Иван Кирков
Без заглавие, Иван Кирков

В памет на ироника Кирков на 20 септември, от 19:30 часа, в ефира на Bulgaria ON AIR ще се излъчи епизод на поредицата с артиста в главната роля. В него зрителите ще открият художника в родния му град – Асеновград. Камерата запечатва как въпреки напредналата си възраст, живописецът не спира да рисува на малката си масичка в най-миниатюрната гарсониера на света, под звуците на обичаната от него джаз музика.

В новия епизод от поредицата зрителите ще открият и актрисата Надя Тодорова – мама Нада, любима приятелка на Иван и съседка от балкона на насрещния панелен блок.

„И е хубаво, и е тъжно, че няма как да бъде повторен този филм. Той е уникален и може да съществува единствено с тези персонажи“, споделят авторите на „Умно село“.

Новият епизод от поредицата, запечатващ спомена за артиста Иван Кирков – гледайте тази неделя, 20 септември, точно в 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук