Начало закон и ред Министър Вълчев: Незаконно е да се събират такси от родители в държавните...

Министър Вълчев: Незаконно е да се събират такси от родители в държавните училища

213
0

Образователният министър заяви категорично, че подобни практики са противозаконни и биха довели до наказателна отговорност

Събирането на нерегламентирани такси от родителите и учениците в образователната система е незаконна дейност там, където тя се практикува. Това категорично заяви в отворено писмо образователният министър – Красимир Вълчев, изпратено до всички държавни и общински директори на училища, детски градини, ясли, министри на културата и спорта, както и кметове.

Набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа на доброволност и на личната воля на дарителя. Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството. При набиране на средства от дарения, в специална книга за даренията, в институцията задължително се отбелязва видът, количеството, стойността, номер и дата на счетоводния документ за получените и предоставени дарения, данни за дарителите, както и се издава свидетелство за дарение в два екземпляра„, се казва в писмото на министър Красимир Вълчев.

Задължителното образование в България е безплатно и всички разходи по него се поемат от държавните и общинските бюджети.

Всяка форма на допълнително таксуване е ясно регламентирана в Закона за предучилищното и училищното образование.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук