Начало Култура.бг Традиции.бг Откраднаха Деси Добрева за булка в Златоград СНИМКИ

Откраднаха Деси Добрева за булка в Златоград СНИМКИ

250
0

Деси Добрева бе открадната пред стотици свидетели за булка в Златоград днес. Певицата се включи във възстановката на един пазарен ден от преди век, облечена в носия. На калдъръма в Стария град тя беше момата, която откраднаха за булка, пресъздавайки някогашната традиция. Десетки се снимаха с красивата певица и играха хоро с нея на мегдана след това. Деси бе обект и на стотици снимки заедно с двете сестри от Старцево, които наричат родопските мадони, заради уникалната им, естествена красота.

На снимката: Аника / в ляво/ и Каролина / в дясно/ Романови от златоградското село Старцево бяха обект за паметна снимка от туристите наравно с певицата Деси Добрева. Сестрите станаха известни с красотата си без реклама. Със същата обич местни и туристите се отнасяха и с русокосата певица.

Хиляди жители и гости се върнаха назад във времето с възстановката на един пазарен ден от преди 100 години. Облечени в носии и алафранги над 250 самодейци пресъздадоха пазарен ден от Възраждането по уличките в чаршията в най-южния ни град. За 13-та година на сокаците оживяват някогашните персонажи на бозаджията, вестникарчето, ваксаджийчето, войници, кокони, продавач на маслини, латернаджията, въоръжени „до зъби“ хайдути и войводи и др. Всички дюкяни в стария град бяха извадили щандове със своя продукция, а туристите си купуваха чанове и ризи с народни шевици.

Сред гостите бе и Сержо от Палма де Майорка, който за първи път видя българска носия и си купи риза с народните ни мотиви. Глашатай събра множеството, за да съобщи важни новини от големците – кметове и депутатин, които дойдоха да „агитират“ множеството.

Десетки скари и пищна танцова програма на мегдана, както и 50 каба гайдари, сред които и самият кмет на Златоград Мирослав Янчев развеселяват цял ден стотиците туристи. Напливът тази година е голям, хората за зажаднели за празници и веселие, каза Александър Митушев, който организира любимия за туристите празник.

В целия комплекс се спазваха противоепидемичните мерки на закрито, като дезинфектанти имаше до вратата на всеки дюкян.

Възстановката е част от Делювите празници в Златоград. Част от събитията са концерт на Деси Добрева, премиера на  филма на Симеон Идакиев – „Магията Златоград“, предстои колоритното празненство ХоРеМаг с родопска вечер на открито. Златоград ще бъде домакин за втора година и на уникалното спортно събитие К3 ултра GOLD BORDER RACE. На 26 септември ще бъде даден старт на ултрамаратона, в който се очаква да премерят сили едни от най-известните бегачи на ултрадълги дистанции. Това изпитание на силите, духа и човешката воля ще се проведе по трасета с дължини 23, 53 и 85 км по баирите на Родопите.

Петя Гайдарова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук