Начало География.бг Стотици отпразнуваха един век Меден рудник (СНИМКИ)

Стотици отпразнуваха един век Меден рудник (СНИМКИ)

238
0

Стотици души отпразнуваха 100 години от основаването на Меден рудник като населено място. Празненствата се състояха на бившето опитно поле до кръстовището на улиците „Петрова нива” и „Кооператор”.

Събитията в съботния ден започнаха от 10 часа с поднасяне на венци и цветя при паметника на основателите на „Меден рудник” в двора на ОУ „Найден Геров“, а час след това се бе даден старт на детско шоу със забавни танци и игри.

В 17:00 часа бе открита фотоизложба, показваща архивни кадри от първите заселници в най-големия бургаски комплекс, дошли след края на Балканските войни. Програмата породължи с фолклорни изпълнения и надпявания, провокирали част от присъстващите да заформят сериозни народни хора, а кулминацията бе концерт с участието на оркестър „Бургас”, с гостуващ солист Ваня Дженезова.

Организатори на празничната програма бяха Община Бургас и НЧ „Паисий Хилендарски 1928″.

Въпреки студеното време и пандемията от коронавирус, пространството, където се състояха честванията, бе почти изцяло запълнено с хора, дошли да отбележат навършването на един век на култовия бургаски комплекс.

Историята на днешния „Меден рудник“ е тясно свързана с тракийския въпрос. През 1913 г. близо до чешмата Кьор Исмаилица се установяват първите 10-15 семейства бежанци от Беломорието. Тогава тази територия е обхващала обширни пасища на заможни бургаски скотовъдци и общинска земя.

През 1920 г. Община Бургас отстъпва и узаконява земята на бежанците, наричайки махалата Кара баир (Черни връх). Името е сменено на „Меден рудник“ през зрелия социализъм. Тогава комплексът е застроен масово с панелни жилищни блокове, в които се настаняват млади семейства, дошли да търсят препитание и бъдеще в Бургас.

Михаил КОЛЕВ – faragency.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук