Начало История.бг Показаха мерцедес на БКП по време на ретро парад в Кюстендил

Показаха мерцедес на БКП по време на ретро парад в Кюстендил

177
0

Мерцедес на ЦК на БКП от 1966 година и френски мотоциклет от 1927 година предизвикаха истински фурор на ретропарад в Кюстендил. В тазгодишното трето издание на Международния ретро парад за класически автомобили и мотоциклети се включиха над 200 моторно превозни средства, от които над 100 автомобила и около 100 мотоциклета, обяви Бойко Соколовски от Ретро клуб „Дентелетика“.

Кюстендилци и гости на общината имаха възможност да видят автомобили, произведени през 1935, 1940-година, както и от 70-те години на миналия век.
В третия международен ретро парад в Кюстендил участват и 10 автомобила от Сърбия. Интерес предизвикаха мерцедесите на автомонтъора от Кюстендил, Кирил Михалков-единия автомобил е произведен през 1966, година по-късно е купен от ЦК на БКП.
„Скъпо е хобито да реставрираш ретро автомобили, двата мерцедеса които са днес на парада са в движение. Най-лошото е, че се плащат данъци на автомобили които не се употребяват, 200 лева не е малко. Затова младите нямат желание да се занимават с реставриране и поддръжка на стари амтомобили, три години отнема ремонта само на една кола. Редовно участвам в такива ретроавтомобилни изложения“, коментира Кирил Михалков.
„Това са исторически автомобили, които са част от културата на страната. Хубаво е да се помисли в Закона за движение по пътищата да се създаде закон за историческите автомобили, както има в Германия, в Чехия, за да може хората, като имат по четири, пет автомобила и мотори, да ги регистрират при облекчен режим и така нататък. Ние с другите колеги тази година ще дадем предложение до Комисията по транспорт в  Народното събрание да бъде създаден такъв закон“, каза и председателят на „Дентелетика“, Бойко Соколовски.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук