Начало Новини.бг Проф. Витанов: Ноември ще е критичният месец за COVID-епидемията

Проф. Витанов: Ноември ще е критичният месец за COVID-епидемията

253
0

 „Това, което се очертаваше като лош вариант за септември, е добрият вариант за октомври. Все още се намираме в по-спокойна обстановка, която се очаква да продължи и в част от октомври”. Така математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов коментира разпространението на COVID-19 у нас в студиото на „Здравей, България“.

„Към края на октомври бихме очаквали, че ще достигнем 1 000 починали, това е под средното световно равнище”, прогнозира математикът.

„Когато 100 човека излязат излекувани, 101 са заразени. В момента епидемията леко се разширява. Това става след един доста дълъг период на свиване, което беше много добре за България. В есента влизаме с относително добри показатели на фона на останалите”, посочи проф. Витанов.

„Ако мерките се спазват, то през октомври не се очаква нищо драматично. Трябва да се стегнем и да изкараме ноември, защото той е критичен – там са условията за разпространението на COVID, както и на останалите вируси. Декември няма много работни дни. Тогава ще настъпи краят на годината и на първия срок, така се спасява присъствената учебна година”, обясни още той.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук