Начало Култура.бг В Пловдив започва Международният фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2020

В Пловдив започва Международният фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2020

162
0

Пловдив, 23 септември /Таня Благова, БТА/
В Пловдив започва международният фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2020, съобщиха от пресцентъра на културният отдел на общината.
Акцент в тазгодишния фестивал е днешната поезия и проза на Република Северна Македония. Всички официални събития от фестивала ще се излъчват онлайн в реално време.
Третото издание на Международния фестивал на поезията се открива утре в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив с представяне на 12-те участници, поетическо четене и промоция на романа „Излязох“ от митрополита на Европейската епархия на Македонската православна църква отец Пимен.
На 25 септември е предвиден Писателски форум в Малката базилика. Темата на дискусията между поети, ученици от Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“, студенти и докторанти от ПУ „П. Хилендарски“ е „Фигурата на Орфей – между мита и мига“. От 18 часа е и церемонията по награждаването и заключителното четене. Местата са ограничени заради изискванията за публични мероприятия в условията на COVID-19, но възможност за общуване с гостите ще има и в двора на базиликата.
Специални гости, освен 12-те поети в програмата, са отец Пимен, митрополит на Европейската епархия на Македонската православна църква и директорът на Културно-информационния център на Р.Северна Македония – драматургът Сашко Насев.
Международният фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2020 се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 година.

БТА;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук