Начало Култура.бг През уикенда реките в София ще се превърнат в място за култура,...

През уикенда реките в София ще се превърнат в място за култура, отдих и спорт

197
0

Възможно ли е пространството около реките в София да се превърне в пресечна точка на култура, спорт и място за отдих? Според „Колективът“ това е осъществимо чрез малки намеси, които да дадат на столицата „чисти и социализирани реки вместо изоставени и тъжни канали“.

От фондацията се надяват да променят нагласите към софийските реки, като първата стъпка е организирането на фестивала „Реките на София“. Събитието ще се проведе на 26 и 27 септември, като зад идеята стои дългосрочна инициатива, която цели да превърне градските реки в паркове.

През уикенда реките Перловска и Владайска ще бъдат преобразени в места с различни дейности и забавления, като почистването на каналите от дирекция „Околна среда“ вече започна. Обособени са три зони, като първата е между Националния стадион и Орлов мост. Програмата включва циркови изпълнения, джаз концерт, галерия на открито с групова изложба и др.

Другите две зони са на река Владайска. Едната ще е на Лъвов мост, а другата е до ул. „Три Уши“ в кв. „Зона Б-5“. Планирани са щандове на изкуството, театър за водата, квартална трапеза и забавления за децата. Сред дейностите е бягане по коритото на река Владайска, което се организира от спортен клуб „Бегач“.

FUN RUN включва дистанции от 5 и 10 км. Няма да има измерване на време, а трасето е от Лъвов мост до бул. „Житница“. Всеки, който желае да участва в бягането и иска да открие една скрита част от София, трябва да се регистрира безплатно в онлайн формата.

„Често говорим за употребата на пространствата за масов спорт и решихме да организираме бягане. Има примери, един от тях е Париж, където тези пространства са обособени за бягане. Искаме да покажем нещо позитивно. София е една от малкото столици в Европа, която няма море или голяма река и трябва да се използва всяка възможност“, каза председателят на „Бегач“ Еленко Еленков.

Дневник;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук