Начало Култура.бг Фестивала „Златна роза“ откриват във Варна

Фестивала „Златна роза“ откриват във Варна

170
0

Най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи за 38-и път най-новите родни филми от 24 септември до 1 октомври в залите на Фестивалния и конгресен център във Варна, както и онлайн, научи ДУМА от домакините.

В конкурсната програма са включени 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени, както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства, в последната година. По традиция ще присъстват създателите на филмите.

Фестивалът ще бъде открит на 24 септември от 18 ч. с изложбата „Спомен за филма „Осъдени души“, която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев. След церемонията по откриването на „Златна роза 2020“, в 19 ч. за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията „Пари“ с реж. Сиамак Етемади, съпродуценти „Чучков брадърс“, с финансовото участие на Националния филмов център.

Фестивалът открива нова рубрика в своята програма – „Златна роза класик“, която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото. На 25 септември от 18 ч. ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими произведения на родното кино – трилогията „Мера според мера“ на режисьора Георги Дюлгеров. Съвременният зрител ще види резултата от възстановените оригинални цветове, преобразена звукова фонограма, както и субтитри на литературен български език, за по-добро разбиране на енидже-вардарското българско наречие, на което говорят героите във филма.

В програмата „Открити хоризонти“ ще бъдат представени пълнометражните игрални филми „Опърничавите“ с реж. Георги Костов и копродукцията „Босият император“ с реж. Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма. Сред тях за първи път ще видим и произведения на студентите от програмата  „FilmForge“ на „New Boyana Studios“.

Организатор на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ е Националният филмов център, с подкрепата на Министерството на културата и община Варна.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук