Начало Новини.бг Шефове ни плащат да работим от родните курорти

Шефове ни плащат да работим от родните курорти

168
0

Интерес проявили основно IT компаниите

Шефовете ни пращат да работим в хотел на морето или в планината. Това е само един от експериментите, които работодателите предприемат, за да направят дистанционната работа по-приятна за своите служители, гласи анализ на водеща компания в сферата на HR решенията.

Директорът на българския клон на фирмата д-р Ирина Йончева коментира пред „Монитор“, че част от дружествата дават възможност на своя персонал да работи в някой от родните курорти по време на регламентираните си работни часове, а след приключването им да отмаря в спа центъра на хотела или да кара ски.

Въпреки че предложението звучи изключително примамливо, остават неяснотите около правилата за безопасна и здравословна среда на работа. Под въпрос е и колко продуктивни ще бъдат служителите, докато са на почивка. По думите й изнасянето на работни офиси не е новост, но тази година интересът се е увеличил значително.

Служителите, които могат да се възползват от „офертата“, са основно заетите в IT сектора. Именно поради тази причина хотелите, включени в инициативата, трябва да изпълняват две основни изисквания – да имат високоскоростна интернет връзка и добра мобилна мрежа. Освен това те остават и най-търсените специалисти след колапса на трудовия пазар, причинен от коронавирусната пандемия.

„Компаниите са предпазливи в наемането на нови служители и наблюдават внимателно развитието на икономическите последици от COVID кризата както в България, така и в чужбина“, подчерта тя.

Йончева обясни още, че за офис на „плажа или ски пистата“ обикновено се наемат част от хотел или няколко апартамента. Задължително условие е договорът между дадена компания и хотел да е дългосрочен, за да може всеки от служителите да успее да го посети. Компютърджиите прекарват средно по седмица на безплатната „ваканция“. Те обаче не могат да пътуват със своите семейства.

От регионалните звена на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА) по морето и Съюза на собствениците в Слънчев бряг обаче отрекоха да имат подобни резервации. Те бяха категорични, че дори не са чували за въпросната практика, определяйки я като „филм“, който няма как да се „заснеме“ у нас. Представители на Българската асоциация по информационни технологии също не потвърдиха информацията, тъй като нямат подобни данни за всички 100 компании, които членуват в нея.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук