Начало Новини.бг Илияна Йотова: Готова ли е здравната система да поеме нов бум на...

Илияна Йотова: Готова ли е здравната система да поеме нов бум на Ковид-19

202
0

Опасността от нов пик на коронавируса не е отминала нито у нас, нито по света. България е в най-рисковата група за разпространение на вируса, според Европейския център за превенция и контрол на болестите. Нямаме право да бъдем изненади от влошаване на ситуацията. За това предупреди с пост във Фейсбук вицепрезиденът Илияна Йотова.

Тя постави и няколко конкретни въпроса около ефективността на мерките и състоянието на здравната система в ситуацията на коронакризата.

Йотова настоява за обективен анализ какво свършихме през изминалите месеци: Готова ли е здравната ни система да се справи с по-голямо разпространение на вируса? На необходимото ниво ли е шумно прокламираният контрол?

Трябва да чуем предложенията на лекарите от първа линия, които понасят най-голямата тежест, допълва вицепрезидентът.

 Тя настоява и за ясна здравно-санитарна програма за действие за гарантиране здравето на българските граждани при различни варианти от развитието на епидемията.

Призовава още за ясни рамки за действията и отговорностите на всички. Днес тревогата ни е за училищата. На първа линия са директори и учители. Но не може да разчитаме само на тяхното себеотрицание и смелостта да вземат решения, на съвестта на родителите, категорична е Илияна Йотова.

Според нея има нужда от реална равносметка на ефекта от социалните и икономическите мерки. Раздаването на пари не води до растеж. Необходима е програма за стабилизиране на българската икономика, с ясна и прозрачна финансова рамка от национални и европейски средства, допълва вицепрезидентът. И настоява за предвидимост и сигурност, „колкото и условно да звучат в условията на извънредна ситуация“.

Хаосът и емоциите трябва да отстъпят място на разумната мисъл и задълбочения експертен разговор. Нека да повярваме в себе си като граждани, като общество! Нямаме време за губене!, завършва Илияна Йотова.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук