Начало Култура.бг От „Къщата с куклите“ до жълтите павета

От „Къщата с куклите“ до жълтите павета

182
0

Документалният филм „От „Къщата с куклите“ до жълтите павета“, посветен на историята на Националния етнографски музей в контекста на историята на София и развитието й като столица, ще бъде представен на 28 септември от 19 ч. в кино „Кабана“ с вход свободен и при спазване на противоепидемичните мерки, научи ДУМА от Юлия Попчева, експерт Връзки с обществеността на ИЕФЕМ – БАН.

Лентата отразява и нагласите на обществото към традицията през времето. С фокус върху събирането и опазването на традиционната и градската култура филмът разказва за развитието на интересите, вкуса, стила, модата и бита на българина от края на XIX в. до съвременната дигитална ера. Специално място е отделено и на Княжеския дворец, неговото развитие, упадък и настоящо състояние. Разказани са любопитни истории и факти за живота в двореца от първите балове, през дарената на музея царска колекция с носии, до реконструкциите за скриване на монархическите символи в интериора.

Гръбнакът на документалното повествование е дейността на Националния етнографски музей, която се състои не само в излагането на артефакти, но преди всичко в тяхното издирване, събиране, съхранение и реставрация. Отдадена е почит на личностите, участвали в развитието на музея и музейното дело в страната ни като цяло. 

„От „Къщата с куклите“ до жълтите павета“ вплита по естествен начин история и съвремие, човек и музей, живот и памет. С непоказани до този момент архивни материали той дава нов прочит на миналото, а погледът на специалистите историци, етнолози, реставратори и урбанисти му добавя плътност и цялост.

Документалният филм е реализиран с подкрепата на Столичната програма „Култура“ на СО за 2019 г. Създаден е от екип в състав Тодора Радева, Студио 24 – продуцент, Екатерина Минкова – режисьор, Борислав Георгиев – оператор, доц. д-р Веселка Тончева – сценарист.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук