Начало Хранене и здраве Разкриха под микроскоп какво всъщност има в българските кренвирши

Разкриха под микроскоп какво всъщност има в българските кренвирши

348
0

Едва от 1 до 15% чисто месо има в различните марки кренвирши, показа микроскопски анализ на един от най-купуваните хранителни продукти.Експериментът беше направен от MU-Sofia Pathology – фейсбук страница на студентите по патология в столичния Медицински университет, и бързо стана една от най-споделяните и коментирани публикации в Мрежата.

„Детето ми обича кренвирши. Реших да видя какво всъщност има в тях“ – започва своя разказ в картинки член на групата MU-Sofia Pathology. Сред находките в малотрайния колбас, освен от 1 до 15% месо, под микроскопа се виждат мастна тъкан, хрущяли, кожа, части от артерии, нервни влакна, растителни семки и клетки, големи участъци от мазнина и вода, протеини с неясен произход.

След като експериментът на младите патолози стана хит в социалната мрежа, авторът му бе потърсен за интервю от bTV, но отказа да застане пред камерата. Той обаче подчерта, че в случая става въпрос за морфологично изследване, което само по себе си не е достатъчно за преценка на хранителната стойност на кренвиршите – нужно е и химично, и токсикологично такова.

По думите на дългогодишния производител Теодор Янков нерядко в свинските кренвирши се използва пилешки прат – пилешки кожи, както и изрезки и заместители: „В едни кренвирши трябва да има основно и единствено може би над 95-97%, подчертавам – българско месо. Сол, подправки и евентуално позволените по стандарт консерванти. По никакъв начин в кренвиршите не трябва да присъстват всякакъв вид емулсии, не бива да се използват никакви млечни фибри, протеини“. Янков апелира за закон, чрез който на търговските витрини да се направи разграничение между тези колбаси, чието съдържание е изцяло от месо, и имитиращите продукти

Според проф. д-р Стефан Драгоев – член-кореспондент на БАН и преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, е естествено в хомогенната смес на кренвиршите да се намират подобни частици. Той обясни, че остатъците от кожа например не означават, че кренвиршът не е от месо. Професорът гарантира, че тези продукти не са опасни за здравето ни: „Сланината, която се влага, е от парени свине. Те се добиват чрез кожите. При такива големи обеми частички от кожички винаги може да останат при използваните тлъсти суровини. За мен това е една спекулация“, коментира той.

Кренвиршите са най-консумираният колбас в България. По данни на бранша на ден се продават между 80 и 120 тона. Цената им варира между 4 и 9 лева за килограм.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук